Nagyvilág

Nem engedélyezi az olajfúrást Washington

Az amerikai kormány nem engedélyez újabb tengeri olajfúrásokat, amíg nem zárul le a Mexikói-öbölben történt katasztrófával kapcsolatos vizsgálat - közölte David Axelrod elnöki főtanácsadó pénteken.

“Nem lesz engedély újabb fúrásokra, amíg nem derítjük ki, mi történt itt (…) és mit javasolnak máshol” – mondta Axelrod az ABC televízióban. Miközben Louisiana állam partjai előtt fokozott erőfeszítések történnek a környezeti katasztrófa, a hatalmas olajszennyeződés partot érésének megakadályozására, Washingtonban fellángolt a vita az Obama-kormány energiapolitikájáról.

Barack Obama elnök néhány hete jelentette be: feloldja a partmenti gáz- és olajfúrásokra vonatkozó több évtizedes tilalmat. Indoklása szerint ezt az ország energiabiztonsága teszi szükségessé. Környezetvédők viszont azzal érveltek, hogy a tengeri olajkitermelés növelése nem csökkentené a külföldi olajtól való függőséget, és kedvezőtlen hatással lenne az élővilágra, a tengerpartokra. Obama kezdeményezését kivételesen republikánus politikusok is támogatták, a mostani baleset óta viszont a kongresszus egyre több – főleg demokrata párti – képviselője hangoztatja, hogy nem létezik biztonságos tengeri olajkitermelés. “Ez ébresztő kell legyen mindannyiunk számára” – mondta Bob Menendez demokrata szenátor New Jersey-ből, amelynek partjaitól 5 mérföldre olajkutak épülhetnének Obama javaslata szerint.

A Mexikói-öbölben történt baleset egy, a parttól 50 mérföldre levő olajplatformon következett be. A kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony, amelyet a British Petroleum (BP) üzemeltetett.

Menendez, több politikustársával együtt a tengeri olajfúrások kibővítésére vonatkozó terv elvetését követeli. Ő és Frank Lautenberg, New Jersey másik szenátora úgy foglaltak állást közleményükben: a nagy olajcégek azt a veszélyes mítoszt terjesztették, hogy a partmenti fúrások teljesen biztonságosak, ez azonban – mint az ilyen balesetek figyelmeztetnek – messze áll az igazságtól.

Bill Nelson, Florida demokrata szenátora személyesen Obama elnöknek írt levelet, azt sürgetve, hogy meghatározatlan időre állítsák le újabb olajfúrási engedélyek kiadását. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy bármilyen kiegészítő vészrendszer meg tudta volna-e akadályozni a balesetet. A környezetvédők teljes körű független vizsgálatot követelnek a “borzalmas olajszivárgás” okainak feltárására.

Carol Browner, Obama elnök energiaügyi és klímaváltozási tanácsadója elmondta: még nem tudni, hogy a baleset miképpen fogja befolyásolni a Fehér Ház energiapolitikáját, mindenesetre tanulni kell az esetből. David Hayes belügyminiszter-helyettes úgy foglalt állást: a tengeri olajfúrások alapvetően biztonságosak, a most történt baleset egyedinek tekinthető.

Az Egyesült Államok napi olajfogyasztásának 7 százalékát biztosítják tengeri olajkutak. Az ország feltáratlan olajkészletének hozzávetőlegesen 60 százaléka azonban a partmenti övezetekben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik