Nagyvilág

Tovább romlott a sajtószabadság helyzete

Világszerte tovább romlott a sajtószabadság helyzete 2009-ben - mutat rá a Freedom House legújabb, csütörtökön közzétett jelentése.

A legérzékelhetőbben Fekete-Afrikában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten – azon belül is Iránban, elsősorban a tavaly júniusi vitatott elnökválasztással kapcsolatos események miatt – rosszabbodott a helyzet. Az amerikai szervezet értékelése szerint tavaly Fehéroroszország, Mianmar (Burma), Kuba, Egyenlítői Guinea, Eritrea, Irán, Líbia, Észak-Korea, Türkmenisztán és Üzbegisztán kapta a legrosszabb besorolást a sajtószabadság szempontjából. Ezekben az országokban “független sajtó alig képes működni, vagy egyáltalán nem létezik. A média az uralkodó rezsim szócsövének tekinthető. Az állampolgároknak szinte egyáltalán nincs lehetőségük pártatlan információkhoz jutni, és a hatalom a hivatalos sajtó hangjától való eltérést börtönbüntetésekkel, kínzással és az elnyomás különböző egyéb eszközeivel fojtja el” – állapította meg a Freedom House.

A szervezet szerint Oroszország 2009-ben is “a legelnyomóbb és a sajtó munkatársai számára legveszélyesebb” országok közé tartozott. Nyugat-Európában egyedül Olaszország kapott “részben szabad” minősítést “a sajtó koncentráltsága és a közszolgálati médiában tapasztalható állami befolyás” miatt.

Fekete-Afrikában a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia emelkedett ki a sajtószabadságot egyre inkább háttérbe szorító államok közül. Ez a két ország a korábbi “szabad” minősítés helyett 2009-ben “részben szabad” besorolást kapott. Madagaszkár a “nem szabad” kategóriába csúszott le.
Latin-Amerikában a sajtószabadság legszembeszökőbb hanyatlását Mexikóban és Hondurasban tapasztalta a Freedom House. Romlott a helyzet Ecuadorban, Nicaraguában és Venezuelában is.

Izrael azon ritka kivételek közé tartozik, ahol javult a sajtószabadság helyzete: a zsidó állam ismét “szabad” minősítést kapott a szervezettől, miután feloldotta a 2008 végén a Gázai övezet ellen indított hadjárat után bevezetett korlátozásokat. Ugyancsak javulás mutatkozott Bangladesben és Bhutánban, ahol az eddigi “nem szabad” minősítést “részben szabad” besorolás váltotta fel. Szintén pozitív fejleményekről számolt be a Freedom House megfigyelői Indonéziában és Indiában is. nem javult viszont a sajtó helyzete Kínában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik