Nagyvilág

Halottnak nyilvánítják az eltűnt magyar hegymászót

Abbahagyták a Mount Everesten balesetben eltűnt magyar hegymászó, Várkonyi László keresését - közölték csütörtökön az expedíció honlapján.

Az expeditions.hu-n megjelent közleményben az olvasható: a pekingi követségtől kapott információk alapján abbahagyták Várkonyi László keresését.

A honlapon azt is leírják, hogy a helyi hatóságok ki fogják állítani a halálos balesetről szóló okmányt. Azért döntöttek így, mert több mint másfél nap után úgy vélik, nincs esély arra, hogy Várkonyi Lászlót élve vagy holtan megtalálják. A mentés területén a jég nem stabil, életveszélyes, és az időjárás volt sem kedvező.

A tájékoztatás szerint a balesetben megsérült hegymászó, Klein Dávid telefonon annyit mondott: “Lavinabaleset történt, jégomlás volt. Várkonyi László barátom meghalt, nekem szerencsém volt, a biztosítókötél megfogott.”

A pekingi magyar főkonzul, Sárközy Péter kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Várkonyi László eltűnt a Himaláján, miután társával együtt lavina sodorta el. A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn érte a baj. A Dreher 24 Everest-expedíció hegymászóit körülbelül 7.000 méteres magasságban érte a baleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik