Nagyvilág

Történelmi katasztrófa készül a Mexikói-öbölben

Amíg szivárog az olajkút, naponta mintegy 160 ezer tonna olaj kerül a vízbe.

Mary Landry, az amerikai parti őrség ellentengernagya New Orleans-i sajtóértekezletén közölte: a tornyot üzemeltető British Petroleum (BP) olajipari óriáscég egyelőre nem tudta megszüntetni a szivárgást.

A BP szerint naponta mintegy 159 ezer liter kőolaj kerül a tengerbe. A Mexikói-öbölnél 128 kilométer hosszú és 77 kilométer széles, vagyis 9856 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki. Felszámolása sürgető, mert már harminc kilométerre megközelítette Louisiana partjaitól.

A térségben 49 tisztító és egyéb hajó dolgozik azon, hogy “lefölözzék” a szennyeződést. Eközben a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben távirányítású hajókkal igyekeznek elzárni az olajkút egy 450 tonnás biztonsági szelepét. Ez a művelet egyelőre nem járt sikerrel.

A BP közben újabb kút fúrásába kezd, hogy elterelje az olajat és csökkentse a nyomást, de ez a munka akár három hónapig is eltarthat, márpedig – ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni – az újabb kút fúrásáig akár 16 millió liter nyersolaj ömölhet még a Mexikó-öböl vizébe.

Az eddigi legsúlyosabb amerikai olajkatasztrófa az volt, amikor az Exxon Valdez tankhajóból 1989-ben 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik