Nagyvilág

Testvérpárt fogadhatott örökbe egy brazil meleg pár

Az erősen katolikus országban többen történelmi jelentőségűnek értékelték az esetet.

Törvényesnek ítélte a fő fellebbviteli bíróság Brazíliában, hogy két gyermeket adoptáljon egy leszbikus pár.Többen történelmi jelentőségűnek és precedensértékűnek értékelték az esetet. Lélekszámát tekintve Brazília a világ legnagyobb katolikus országa.

Az írásbeli törvényszéki indoklás szerint az örökbefogadások esetében mindig a gyermek érdeke a legfontosabb. Kiemelték: “Ez a döntés fontos a pár, a gyermek és az emberség méltósága szempontjából is”.

Joao Octavio de Noronha, a bírói tanács elnöke szerint “nem szabad abból kiindulni, hogy bármiféle káros hatással van a gyermek fejlődésére, ha két nő adoptálja. Káros az lenne, ha nem fogadnák örökbe”.

Az egyhangúlag meghozott határozat az első fokú bírósági ítéletet hagyta helyben – az ügyben ugyanakkor még fellebbezni lehet a brazil legfelsőbb bírósághoz.

A két nő 1998 óta él együtt. A bíróság információi szerint egyikük a két gyermeket már csecsemőkorban örökbe fogadta, élettársa pedig most azért akarta adoptálni a gyerekeket, hogy jobb szociális ellátásban részesülhessenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik