Nagyvilág

Még keresik a Himalájában eltűnt Várkonyi Lászlót

Öt serpa és egy kínai hegymászó kutatja a Himalájában jégomlás következtében elsodort, majd 7000 méteren eltűnt magyar hegymászó, Várkonyi László nyomát.

A könnyebben sérült Klein Dávid fokozatosan ereszkedik lejjebb – tudta meg szerdán az MTI Pekingben.

A tibeti hegymászószövetség előző napi értesítése után Sárközy Péter pekingi magyar főkonzulnak sikerült kapcsolatot teremtenie a lhászai illetékesekkel, akik megerősítették, hogy a lehetőségekhez képest igyekeznek az eltűnt magyar alpinistát megtalálni. Klein Dávid kedden hazajuttatott üzenetében egyebek mellett ezt mondja: “Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég. Nekem a jobb karomon van több helyen zúzódás, már itt a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette”

Időközben az alanarnette.com internetes oldalon is megjelent egy levél, amiben idézik Jamie McGuiness új-zélandi hegymászót, aki elmondta, hogy körülbelül 100 méteres távolságból látta, amint egy kisebb jégtömb, törmeléket hullatva levált. A szemtanú szerint az északi nyeregből lefelé tartó két magyart az aláhulló darabok éppen eltalálták, rögzített biztosítóköteleik kiszakadtak, egyikük egy gleccserszakadékba csúszott, majd betemette a jég. A pekingi magyar főkonzul elmondta, hogy próbálták Kleint a műholdas telefonon elérni, de nem jártak sikerrel.

Klein Dávid és Várkonyi László – a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében – oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik