Nagyvilág

Készül a legnagyobb olajfolt

Miután a Mexikói-öbölben elsüllyedt egy olajfúró torony, egyre jobban aggódnak a környezeti károk miatt az Egyesült Államokban. Ugyanis a parti őrség nem zárja ki, hogy az amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltja alakulhat ki.

Ennek az az oka, hogy még nem tudta beszüntetni az olajszivárgást a tornyot üzemeltető British Petroleum
(BP) brit olajipari óriáscég – tudósított Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya. Így, a BP szerint naponta mintegy 159 ezer liter kőolaj kerül a tengerbe.

Már most közel 128 kilométer hosszú és 77 kilométer széles, vagyis 9856 négyzetkilométeres olajfolt figyelhető meg a térségben, annak ellenére, hogy 49 tisztító és egyéb hajó dolgozik azon, hogy “lefölözzék” a szennyeződést. Ráadásul a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben távirányítású hajókkal igyekeznek elzárni az olajkút egy 450 tonnás biztonsági szelepét.

Ennek megfelelően a BP kedden közölte: csütörtökig újabb kút fúrásába kezd az olaj útjának elterelésére, az olajnyomás csökkentésére. “Ez a 100 millió dolláros művelet – amelyet egy közeli platformról végeznek el – akár három hónapot is igénybe vehet” – mondta a cég szóvivője.
Készül a legnagyobb olajfolt 1

Szakértők szerint, ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni, az újabb kút fúrásáig akár 4,2 millió gallon (16 millió liter) nyersolaj ömölhet a Mexikó-öböl vizébe. Csak az a “jó hír”, hogy alacsony kéntartalmú, úgynevezett édes
nyersolaj ömlik a tengerbe, ami a meleg, erős napsugárzás és a mikrobák
hatására előbb lebomlik.

A parti őrség vezetői egyelőre nem hasonlítják a fúrótorony balesetét az Exxon Valdez katasztrófájához, ami az eddigi legsúlyosabb amerikai olajkatasztrófa az volt. Erre 1989-ben került sor, amikor az Exxon Valdez tankhajóból 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik