Nagyvilág

Tömeggyilkossággal vádolják a kirgiz államfőt

Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök ellen tömeggyilkosság szervezése a vád - jelentette ki keddi sajtóértekezletén az átmeneti hatóságok egyik vezetője.

Bakijev április 7-én menekült el a fővárosból, Biskekből, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak az elnök ellen tüntetőkre, azok pedig megrohamoztak és feldúltak több kormányzati épületet.

Az erőszakcselekményekben legkevesebb 85 ember vesztette életét. Bakijev előbb szűkebb hazájába, az ország déli részébe menekült, ott próbálva támogatást gyűjteni, majd elhagyta az országot, s a múlt héten Fehéroroszországban tűnt fel.

Azimbek Beknazarov, az átmeneti kormány helyettes vezetője újságírókkal közölte, hogy a volt államfőt hatalommal való visszaéléssel is vádolják, megfosztják mentelmi jogától, és kiadatását kérik, hogy bíróság elé állíthassák. Beknazarov szerint Fehéroroszországnak – a volt szovjetköztársaságok közötti egyezmény alapján – kötelessége kiadni Bakijevet.

Minszkből még nem érkezett erre reagálás, de ismeretes, hogy a tekintélyelvű fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka bírálta a tüntetéseket, amelyek Bakijev bukásához vezettek. Bakijev azt hangsúlyozza, hogy továbbra is ő Kirgizisztán törvényes elnöke, de nem óhajt hazatérni az ország vezetőjeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik