Nagyvilág

Füstgránát robbant az ukrán parlamentben – videó

Ratifikálta az ukrán parlament kedden az ukrán-orosz flottaszerződést, miközben az ülésteremben tojásdobálás és füstgránátok okoztak felfordulást.

A képviselők többsége jóváhagyta a megállapodást, amelynek értelmében az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig a Krímben maradhat.

A ratifikáció vitáját kissé megzavarta, de végül nem szakította meg, hogy ellenzékiek füstgránátokat hoztak működésbe az ülésteremben, és tojással dobálták meg Volodimir Litvin házelnököt. Az ülés az incidens ellenére sem szakadt félbe, és a képviselők végül jóváhagyták a megállapodást 236 szavazattal, amely tízzel több annál, mint amennyi minimálisan szükséges volt a ratifikálásához.

A parlament épülete előtt közben több ezer ellenzéki feszült hangulatban tüntetett a hevesen vitatott megállapodás ellen. “Halál az árulókra!”, “A Krím a miénk!” – skandálták a demonstrálók. Több száz rendőrt vezényeltek ki a parlament környékére, akik ügyeltek rá, hogy a tiltakozók ne juthassanak be a törvényhozás épületébe, illetve elválasztották a tömeget a Janukovics-párti ellentüntetők csoportjától. Utóbbiak “Ukrajna és Oroszország stratégiai partnerek” feliratú táblákat emeltek a magasba.




Az orosz alsóház is ratifikálta

Az orosz alsóház ratifikálta kedden az ukrán-orosz flottaszerződést, amelynek értelmében az orosz Fekete-tengeri Flotta tovább használhatja a szevasztopoli támaszpontot.

A duma 450 képviselője közül 410 szavazott a Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által múlt héten Harkivban aláírt megállapodás ratifikációja mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik