Nagyvilág

Sztrájk bénítja Portugáliát

A közalkalmazotti bérek befagyasztása elleni tiltakozásul újabb sztrájkot tartottak kedden a lisszaboni tömegközlekedési alkalmazottak. Mozdonyvezetők, buszsofőrök és a kompok személyzete szüntette be a munkát.

Március elején az egész közszféra megbénításával üzentek hadat Portugáliában a közalkalmazottak a kormány által korábban bejelentett megtakarítási programnak: mintegy félmillió dolgozó képviseletében több szakszervezet együttesen szervezett egynapos munkabeszüntetést. A metró és néhány buszjárat a minimális szolgáltatásnak megfelelően üzemel.

A portugál bruttó haza termék (GDP) az eddig vártnál kevésbé nő majd az idén és jövőre: a portugál jegybank kedden lefelé módosította idei és jövő évi GDP-növekedési előrejelzéseit. Az idei évre most 0,4 százalékos gazdaságbővülést vár a bank, a korábban valószínűsített 0,7 százalék helyett, jövőre pedig 0,8 százalékot a januári előrejelzésben szereplő 1,4 százalékkal szemben. A munkanélküliség közel 10 százalék lesz a kormány mostani becslései szerint. Tavaly 2,7 százalékkal zsugorodott a portugál GDP.

A jegybank indoklása szerint a visszafogottabb növekedési ütem oka éppen a gazdasági megszorító program, amely a tavalyi 9,4 százalékos államháztartási hiányt 2013-ig fokozatosan a GDP 2,8 százalékára akarja lefaragni.

A portugál parlament márciusban hagyta jóvá az idei költségvetést, amely 8,3 százalékos államháztartási hiánnyal számol a tavalyi 9,3 százalékot követően. A 2010-es költségvetés ismertetésekor a pénzügyminiszter úgy becsülte, hogy tavaly az államadósság a GDP 76,6 százalékára nőtt, és az idén várhatóan 85,4 százalékra emelkedik, főként a szocialista kormány jóléti kiadásainak növelése miatt. Mint elmondta, hogy a kiadások féken tartásán, illetve csökkentésén lesz a hangsúly, adóemelés nem lesz.

Portugália törlesztéskockázati biztosítási díjszabása (CDS) először került 300 bázispont fölé hétfőn. Eközben a portugál külügyminiszter sietett hangsúlyozni, hogy országa mindent megtesz a Görögországéhoz hasonló pénzügyi válság elkerülése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik