Nagyvilág

Nem akarják kiadni Zentait

Az Ausztráliában élő, háborús bűncselekménnyel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) nem adható ki Magyarországnak, mert nem emeltek vádat ellene - mondta kedden az ügyvédje.

A perthi szövetségi bíróságon Zentai ügyvédje, Malcolm McCusker az AAP ausztrál hírügynökség jelentése szerint közölte: a magyar hatóságok csak ki akarták vizsgálni védence ügyét, és “megalapozott gyanúról” beszéltek, de hivatalos vádemelés nem történt.

Ennek alapján Ausztrália szerinte – a két ország kiadatási egyezménye értelmében – nem adhatja ki Zentait Magyarországnak.

Zentai fellebbezett Brendan O,Connor belügyminiszternek a kiadatásról szóló döntése ellen.

A vád – vagy megalapozott gyanú – szerint a most 88 éves férfi 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentait öt éve tartóztatták le az ausztráliai Perthben, ahol öt évtizeddel ezelőtt telepedett le.

A magyar állam 2005 tavaszán kérte Ausztráliától a kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly október végén kiadatási őrizetbe helyezték Perthben.

A kiadatás azonban továbbra is várat magára, mert Zentai ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a szövetségi bírósághoz. A fellebbviteli döntés meghozatalának nincs határideje. A bíróság december közepén óvadék ellenében szabadlábra helyezte Zentait, aki így családja körében várja a végső döntést kiadatása ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik