Nagyvilág

Kaotikus a helyzet Görögországban

A görög banki részvényárak zuhantak kedden délelőtt az athéni értéktőzsdén, eközben a Athénban hat órára leállt a busz-, a villamos- és a metróközlekedés.

A görög banki részvényárak négy százalékkal zuhantak kedden délelőtt az athéni értéktőzsdén azokra az aggodalmakra, hogy Németország esetleg megakadályozza a pénzügyi támogatás megadását Görögországnak.

Röviddel 12 óra előtt az athéni értéktőzsde banki részvényeket tömörítő indexe 4 százalékos eséssel 1773,69 ponton állt, egyebek között a National Bank árfolyama 4,7 százalékos, az EFG Eurobank részvényára 5 százalékos mínuszban volt.

A Görögországnak szánt segély folyósításával kapcsolatos bizonytalanság miatt az ország törlesztéskockázati biztosítási díjszabása (CDS) röviddel 12 óra után 737 bázisponton állt, ami 25 bázispont emelkedés hétfőhöz képest.

Eközben Athénban hat órára leállt a busz-, a villamos- és a metróközlekedés a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt. A dolgozók a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznak.

Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a görögök 61 százaléka ellenzi a kormánynak azt a döntését, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól kér támogatást, aminek az egyik legfontosabb feltétele a közkiadások jelentős megnyirbálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik