Nagyvilág

Emelkedést várnak a tőzsdéken

Emelkedő tőzsdei indexekre számítanak hétfőn a piacon a görög adósságszolgálatot támogató EU-IMF hitelcsomag hírére.

Görögország pénteken hivatalosan kérelmezte az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által az ország adósságtörlesztési nehézségeinek megsegítésére összeállított támogatási mechanizmus életbe léptetését.

A pénzügyi mentőöv valószínűleg május elejére használható lesz Görögország számára, azaz éppen időben, a lejáró hitelek törlesztéséhez. A görög pénzügyminiszter megfogalmazása szerint “aki a görög fizetésképtelenségre játszik a piacon, az a rajta lévő inget is el fogja veszíteni”.

Két órával az európai tőzsdék nyitása előtt a piacokon a londoni FTSE-100 indextől 25 pontos emelkedést, 5758 pont körüli, a frankfurti DAX-30 indextől 19 pontos emelkedést, 6.288 pont körüli, a párizsi CAC-40 indextől 21 pontos emelkedést, 3972 pont körüli kezdést vártak.

Hétfőn reggel az amerikai határidős indexek állása is emelkedő nyitásra utalt, tetézve a pénteken elért 19 havi árfolyamcsúcsokat.

Hétfőn folytatódhat az olajárak emelkedése, folytatva az amerikai gazdasági fellendülésre utaló pénteki makrogazdasági adatok hatására megkezdett erősödést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik