Nagyvilág

Még gazdagabbak a brit szupergazdagok

Kezdik kiheverni a 2008-2009-es krach idején elszenvedett veszteségeiket a brit gazdagok leggazdagabbjai, akiknek vagyona az elmúlt évben rekordütemben gyarapodott.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját – Rich List – a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelent 2010-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 258,27 milliárd fontról (75 ezer milliárd forintról) több mint 77 milliárd fonttal 335,5 milliárd fontra (97 ezer milliárd forintra) emelkedett.

Ez 29,9 százalékos bővülés egy év alatt; az ezer leggazdagabb brit ekkora vagyongyarapodására a Rich List 22 éves történetében még nem volt példa.

A Rich List 2010-ből kiderül, hogy nem csupán a leggazdagabbak vagyona, de száma is nőtt: a tavalyi listán még 43 milliárdos volt, az idein már 53.

A listát az idén is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal vezeti. A mágnás cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja; a világpiac 10 százaléka az övé. Mittal vagyonát a Rich List 2010 összeállítói 22,45 milliárd fontra teszik; ez több mint a kétszerese a tavaly becsült összegnek.

Lakshmi Mittal immár hatodszor – maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb “britet”, a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 43 éves tulajdonosát, méghozzá több utcahosszal.

Hozzájuk képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik, azzal együtt is, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 84 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 290 millió fonttal szerepel. Tavaly a lap 270 millió fontra becsülte az uralkodó befektetési portfoliójának, valamint birtokainak, kastélyainak, ékszereinek és festményeinek piaci értékét.

Sir Paul McCartney, a máig aktívan turnézó, 67 éves ex-Beatle 475 millió fonttal, Lord Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző 700 millió fonttal szerepel a Rich List 2010-en.
Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat Skóciában élő, 44 éves szerzőjének a The Sunday Times 519 millió font vagyont tulajdonít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik