Külföld

Harmadik a brit Munkáspárt

admin
admin

2010. 04. 25. 16:13

em egészen két héttel a választások előtt a harmadik helyen áll a három legnagyobb brit parlamenti erő támogatottsági sorrendjében a kormányzó Munkáspárt a vasárnap közölt legfrissebb kimutatások szerint.

A konzervatív The Sunday Times számára készült országos felmérés a Konzervatív Pártnak 35 százalékos, az eddigi örök harmadik Liberális Demokratáknak 28 százalékos, a Labournek 27 százalékos szavazatarányt mutatott ki. A szintén konzervatív The Sunday Telegraph listáján a toryk szintén 35, a liberálisok 31 százalékkal szerepelnek, a Munkáspártnak 26 százaléka van.

A liberális The Independent on Sunday által közölt közvélemény-kutatás szerint a konzervatívok 33, a liberálisok 31 százalékon állnak, a Munkáspárt tábora e felmérés alapján 27 százalékos. E szavazatmegoszlások nem ígérnek abszolút többséget egyik nagy pártnak sem a következő parlamentben, így felmerülhet a brit parlamentáris rendszerben rendkívül ritka koalíciókényszer, vagy új választások kiírása.

Az évtizedek óta hagyományosan rögzült erősorrendet – amelyben vagy a toryk, vagy a munkáspártiak alakíthattak többségi egypárti kormányt, és a liberálisok alkották a harmadik legnagyobb csoportot az alsóházban – néhány nap alatt alaposan átrendezték a miniszterelnök-jelölti tv-viták. Gordon Brown kormányfő, David Cameron konzervatív vezető és Nick Clegg, a liberálisok első embere eddig két ilyen vitát tartott, és ezeknek az összecsapásoknak a leglátványosabb eredménye a Liberális Demokraták példátlan előretörése. A párt, amelynek támogatottsága a korábbi években 17-20 százalék körül mozgott, hirtelen kitört ebből sávból, és azóta mindegyik felmérés 30 százalékhoz közeli, sőt e szint feletti népszerűséget mutat a liberálisoknak.

Politikai kommentátorok egyöntetű magyarázata szerint a brit politikatörténetben most első ízben megrendezett miniszterelnök-jelölti televíziós vitákon Cleggnek – váratlanul jó szereplésével – sikerült rengeteg szavazót meggyőznie arról, hogy a liberálisok a 65 éve folyamatos politikai váltógazdálkodást folytató két hagyományos fő párt valós alternatíváját jelentik. Ebben a helyzetben máris megindultak a találgatások arról, hogy – miután várhatóan egyik párt sem szerez abszolút többséget az alsóházban a május 6-i választásokon – ki kivel köthet koalíciót. Nick Clegg a The Sunday Timesnak nyilatkozva ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy nem lesz hajlandó hatalomban tartani a Munkáspártot, ha az a szavazatarányok alapján a harmadik helyre kerül.

A brit választási rendszer sajátos aritmetikája lehetővé teheti, hogy a Munkáspárt a legalacsonyabb szavazataránnyal is a legnagyobb, vagy a második legnagyobb alsóházi frakciót alkothassa. A liberálisok vezetője azonban a vasárnap megjelent interjúban kijelentette: Gordon Brown kormányfő nem maradhat “lakásfoglalóként” a Downing Street-i rezidencián csak azért, mert a brit választási rendszer “egyedi irracionalitása” miatt ez lehetségessé válhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.