Nagyvilág

Gőzerővel építkeznek a WTC helyén

Immár gőzerővel folyik a Világkereskedelmi Központ 1 nevű irodaház építése New Yorkban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban lerombolt manhattani ikertornyok helyén - írta a vasárnapi The New York Times.

Az egykor Szabadság-toronynak nevezett felhőkarcoló építését az utóbbi években heves viták kísérték, az építők túllépték a költségvetési kereteket és nem tudták tartani a határidőket. A várostervezők és a környék lakói is élesen bírálták a szerintük feleslegesen nagyratörő terveket. Most már azonban úgy tűnik, hogy a 3,1 milliárd dolláros projekt egyenesbe került. Naponta 1400 munkás tölti a betont, és teszi helyükre a mestergerendákat a leendő irodaépületben. Az erőfeszítéseket a már több mint 73 méter magas vörös acél vázszerkezet jelzi.

A The New York Times úgy tudja: már négy nagy ingatlanfejlesztő is érdeklődött a terület tulajdonosainál, a New York-i kikötői hatóságnál és New Jersey államnál az épület bérlésével és üzemeltetésével kapcsolatban. A “Világkereskedelmi Központ 1” névre keresztelt épület számára most már az a legnagyobb kihívás, hogy elegendő bérlőt lehet-e majd találni. A szövetségi és állami hatóságok jelezték, hogy mintegy 110 ezer négyzetméternyi területet fognak bérelni az irodaházban, ez a majdani kapacitás 40 százaléka. Egy kínai ingatlanbefektető cég, a Vantone 17 ezer négyzetméter bérletéről írt alá szerződést. A 104 emeletesre tervezett, 2013-ra elkészülő torony jelképes magasságú, 1776 láb (541 méter) lesz, ez utalás az amerikai függetlenségi nyilatkozat aláírásának évére.

New York vezetése azt szeretné, hogy a 9/11-es merényletek emlékműve és a kapcsolódó múzeum már a támadások tizedik évfordulójára, jövő szeptemberre elkészüljön. A ledőlt ikertornyokra két nagy, úgynevezett tükröző medence fog emlékeztetni, amelyek mellett egy vízesést is kialakítanak. A jelenlegi tervekben összesen négy toronyépület építése szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik