Nagyvilág

Újraélesztené kormányát a belga király

II. Albert belga király szombaton felkérte a pénzügyminisztert, segítsen új életre kelteni az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata miniszterelnök által vezetett belga koalíciós kormányt.

Leterme csütörtökön nyújtotta be lemondását, mivel a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok nem tudtak egymással megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület (BHV) nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában, és ezért a flamand liberálisok tiltakozásul kiléptek az ötpárti koalícióból.

A királyi palota által kiadott közlemény szerint az uralkodó felkérte Didier Reynders pénzügyminisztert, aki egyben a vallon liberálisok vezetője, hogy a lehető leghamarabb teremtsen kedvező feltételeket a tárgyalások újrakezdésére.

Reynders a közlemény szerint elfogadta a megbízást. Egyébként éppen ő volt az, aki csütörtökön a sajtónak pártja nevében úgy nyilatkozott, hogy “nincs más megoldás, mint a kormány lemondása”. A liberális párt szerinte elveszítette hitét a koalícióban, mert az nem tudta megoldani a viszályt a csütörtöki határidőig.

II. Albert eddig nem fogadta el a kormány lemondását, és néhány napos gondolkodási időt adott magának. A király szeretné elkerülni a kormány bukását, két hónappal azelőtt, hogy Belgium átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

A “viszály almája”, vagyis a BHV választókerület ügyében a flamandok azt követelték, hogy a nyelvi határok mentén vágják ketté a kerületet, és így biztosítsák, hogy a kétnyelvű Brüsszel körüli Flandriában csak flamand pártokra lehessen szavazni – történetesen a főváros határain kívüli agglomerációban élő “szórványvallonoknak” is. II. Albert király Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnököt bízta meg azzal, hogy megoldást találjon.

Dehaene hétfőn este előterjesztette javaslatait a pártoknak, de ezeket a vallonok nem fogadták el. A flamand liberálisok türelme csütörtökön elfogyott, és kiléptek a kormányból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik