Nagyvilág

Titkos katonai űrhajó indult útnak

Új, titkos katonai űrrepülőgépet bocsátottak fel az amerikai légierő floridai központjából, Cape Canaveralből - jelentette pénteken a CBS televízió.

Az amerikai űrkutatási hivatal, egy olyan pilóta nélküli repülőgépet juttattak Föld körüli pályára, ami a NASA űrsiklóira megszólalásig hasonlít. Ez az X-37B típusú gép az amerikai hadsereg egyik legtitkosabb fejlesztése, ami 270 napig képes keringeni a Föld körül.

Azt tervezik, hogy az elsődleges leszállóhelye a kaliforniai Vandenberg légi támaszpont lesz, Los Angelestől északnyugatra. Ez az első olyan amerikai űrrepülőgép, amelyet robotpilóta fog visszairányítani a Földre, ahol közönséges repülőgépként fog leszállni.

A különleges katonai gép küldetésének igazi célját homály fedi. Andre Lovett, a légierő ezredese úgy fogalmazott: az X-37B révén olyan képességekhez jutnak az amerikai harci repülőgépek, amilyenekre a jövőben nagy szükségük lesz. A több éve tartó fejlesztés pontos költségei nem ismertek, de az bizonyos, hogy a Pentagon több százmillió dollárt fordított a projektre.

A Boeing cég Phantom Works üzeme által előállított repülő 5 tonnás, 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, a szárnyak fesztávolsága 4,5 méter, vagyis a gép nagyjából negyedakkora, mint az űrsiklók. Farkán nem egy függőleges, hanem két ferde vezérsík van, rakterében több kisebb műholdat képes szállítani. A CNN tudósítása szerint az X-37B programot már bírálták azért, hogy fegyverkezést indíthat el a világűrben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik