Nagyvilág

Többszörös merénylet Irakban – 56 halott

Szinte azonos időben elkövetett, több bombamerénylet rázta meg Irakot pénteken. Több autóbomba legalább 56 embert ölt meg Bagdadban.

Bagdad síita városnegyedében legkevesebb 56 személy vesztette életét, több mint 110 sérült meg, amikor több, autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel. Egy család hét tagja halt meg egy másik merényletben, a Bagdadtól 80 kilométerre nyugatra fekvő Halidíja városban. Ott hat, útszélén elhelyezett pokolgép robbant, a belügyi apparátusban dolgozók otthona közelében. A főváros különféle negyedeiben hét merénylet történt, főként síita mecsetek és egy piac közelében – jelentette egy belügyi forrás.

Kászem al-Muszávi dandártábornok, bagdadi biztonsági szóvivő elmondása szerint a síita többségű lakónegyedekben az imádkozókat célozták meg, “az al-Kaidát ért veszteségek megbosszúlásaként”. “Számolunk az ilyen jellegű terrorista merényletek folytatódásával” – fűzte hozzá.

Az elmúlt vasárnap az iraki és amerikai katonaság közös akcióban megölte az al-Kaida iraki főnökét, Abu Ajjub al-Maszrit és a vele szövetséges Irak Iszlám Állam feltételezett vezetőjét, Abu Omar al-Bagdadit.

Pénteken három pokolgép legalább 21 embert megölt és számosat megsebesített Szadr Város nyomornegyedében. Egy másik bomba legalább 11 ember életét oltotta ki és 17-et megsebesített egy síita mecset közelében al-Amín körzetben, délkeletre Bagdadtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik