Nagyvilág

Több ezres tüntetés az örmény üldöztetés ügyében

Több ezer örmény vonult pénteken Jereván utcáira azt követelve, hogy Törökország ismerje el "népirtásnak" az Oszmán Birodalomban élő örmények nagy részének 1915-ben történt lemészárlását.

Egy nappal a 95. évforduló előtt, és egy nappal azután, hogy az örmény kormánykoalíció az örmény-török viszony rendezéséről kötött kétoldalú megállapodás parlamenti ratifikációjának felfüggesztése mellett döntött, több mint ötezren vonultak fáklyákkal ahhoz a jereváni dombhoz, amelyen a meggyilkolt örmények tiszteletére emelt emlékmű áll.

“Ismerjétek el” – skandálták a tüntetők, kezükben örmény lobogókkal, illetve azoknak az országoknak – Kanadának, Franciaországnak, Lengyelországnak és Svájcnak – a zászlóival, amelyek elismerték a népirtást.

Az üldöztetésről minden év április 24-én megemlékeznek. Ezen a napon vették őrizetbe 1915-ben Konstantinápolyban (Isztambulban) az örmény közösség több mint 200 vezetőjét, értelmiségieket. Ez volt a kezdete az 1917-ig tartó mészárlásoknak és deportálásoknak.

Az örmények szerint népirtás történt, amelynek örmény adatok szerint több mint másfél millióan estek áldozatul. Törökország, az Oszmán Birodalom jogutóda, viszont csak mintegy 300-500 ezer ember halálát ismeri el. Ankara szerint az örmények nem népirtás, hanem az Oszmán Birodalom végnapjaiban uralkodó káosz áldozatai lettek.

Szombaton Jerevánban újabb több ezer embert várnak a hivatalos megemlékezésekre, amelyeken részt vesz Szerzs Szargszján elnök is.

Csütörtökön Szargszján bejelentette, hogy Örményország újabb rendelkezésig befagyasztja a Törökországgal való viszony rendezését célzó történelmi megállapodások ratifikálását, mert szerinte Ankara előfeltételeket akar Jerevánra kényszeríteni a két ország közötti évszázados ellenségeskedéseknek véget vető megbékéléshez.

Szombaton – most első ízben – Isztambulban is megemlékezést szerveznek török jogvédő szervezetek és értelmiségiek az örmények ellen 1915-17-ben elkövetett mészárlások évfordulója alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik