Nagyvilág

Izlandon repülőtereket zártak le a hamufelhő miatt

Pénteken lezárták az Izland nyugati és déli részén lévő repülőtereket, először azóta, hogy az Eyjafjallajökull vulkán kitörése nyomán hamufelhő keletkezett.

Az intézkedés érinti a főváros, Reykjavík Keflavík nemzetközi repülőterét is. A hamufelhő eddig kelet-délkelet felé sodródott, de a megváltozott széljárás miatt elérte a szigetország délnyugati csücskében lévő Reykjavíkot is.

Az intézkedés helyi idő szerint legalább délig (közép-európai idő szerint délután 2 óráig), de valószínűleg még tovább lesz érvényben – közölték a repülőtéri hatóságok. Kora reggel Keflavíkról még több gép is elindult, a menetrendtáblán sorra jelentek meg a “törölve” feliratok.

Az ország északi és keleti részén lévő repülőterek üzemelnek. A Keflavíkba tartó külföldi járatokat más nemzetközi repülőterekre irányítják át. Izlandon összesen négy nemzetközi repülőtér van: Keflavík, Reykjavík, Akureyri és Egilsstadir. A szigetországban légtérzárat nem vezettek be.

Reykjavíkban szikrázó napsütés van, felhőnek nyoma sincs, de egy szakember szerint láthatatlan hamu szennyezi a légteret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik