Nagyvilág

Fico a revizionizmustól aggódik

A szlovák miniszterelnök szerint meg kell akadályozni, hogy a rasszizmussal párosuló történelmi revizionizmus újra elterjedjen Európában.

A fasiszta önkény áldozataira emlékezve “ez a legfőbb kötelezettségvállalásunk” – jelentette ki Robert Fico egy, a II. világháború befejezésének 65. évfordulója alkalmával megrendezett pozsonyi konferencián pénteken.

Fico leszögezte: az Európai Unió két “tabu-pilléren” nyugszik. Az első, hogy megengedhetetlen a történelmi revizionizmus, a háború után kialakult államhatárok megkérdőjelezése, a második pedig a rasszizmus abszolút elutasítása.

Szlovákiát nyugtalanítja, hogy az Európai Unió néhány országában a választásokon olyan politikai pártok kapnak gyakran erős támogatást, amelyek ezeket a tabukat “nyíltan, cinikusan és durván megsértik” – vélekedett a politikus.

“A Közép-Európa háború utáni elrendezésének megváltoztatására irányuló felhívások, amelyek gyakran megtalálhatóak néhány politikai párt programjában, nemcsak Szlovákiát és Közép-Európát veszélyeztetik, hanem közvetlen támadást jelentenek az Európai Unió alapjai ellen” – szögezte le Fico.

A politikus konkrétan egyetlen politikai pártot sem nevezett meg. Az utóbbi hetekben azonban Fico, más vezető szlovák politikusok ismételten területi revizionizmussal vádolták a Jobbikot, s neofasizmussal a betiltott Magyar Gárdát.

A szlovák kormányfő szerint megengedhetetlen a jelenség bagatellizálása azzal, hogy Európában másutt is vannak szélsőséges pártok.

“Ez a fajta szélsőség Európában egyedi és nagyon veszélyes. A demokratikus pártoknak és erőknek a lehető legnagyobb határozottsággal kell fellépniük ellene” – húzta alá Fico, de neveket ismét nem említett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik