Nagyvilág

Felbomolhat az olasz koalíció

Az olasz kormány felbomlását jósolta pénteken Umberto Bossi, a koalícióhoz tartozó Északi Liga vezetője, miután nyilvános vita tört ki a kormánypártok vezetői között.

A vita Silvio Berlusconi miniszterelnök és Gianfranco Fini képviselőházi elnök között tört ki a jobboldal nagy pártja, a Szabadság Népe (PDL) csütörtöki kongresszusán. Fini kijelentette: megbánta, hogy segített a párt létrehozásában. Berlusconi helyreutasította, és felszólította, hogy “ha politikát akar csinálni, mondjon le a tisztségről”.

Ha Fini és a PDL hozzá húzó belső ellenzéke távozik, megszűnik Berlusconi kormányának kényelmes parlamenti többsége. Bossi egy pénteki interjúban Berlusconi mellé állt ebben a vitában, ugyanakkor szólt a saját elégedetlenségéről is.

Szerinte most már bizonyos, hogy a koalíció nem képes teljesíteni azt az ígéretet, hogy nagyobb hatalmat ad a régióknak, amint azt az Északi Liga követeli. “Új út vár ránk, egyedül leszünk, Berlusconi nélkül” – mondta a liga vezetője, aki 1994-ben “elsüllyesztette” Berlusconi első kormányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik