Nagyvilág

Egymillió liter olaj ömölhet a Mexikói-öbölbe

Fennáll a súlyos tengerszennyezés veszélye a Mexikói-öbölben, mert a csütörtökön elsüllyedt olajkitermelő platformból akár 1,2 millió liter olaj is kiömölhet a vízbe. Barack Obama amerikai elnök kormánya jelenlegi legfontosabb feladatának nevezte a baleset hatásainak minimálisra csökkentését.

A balesetben 11 munkást továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Keresik őket, de megtalálásukra kevés a remény. A parti őrség talált két mentőcsónakot a tengeren, de nem volt bennük ember. A környezetszennyezés még súlyosabb lehet, ha az olajfolt eljut a tőle 80 kilométerre lévő louisianai partokhoz

A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltetette, de annak tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat volt. Szerdán nagy robbanás történt a létesítményen, majd tűz ütött ki rajta. Ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen, de ez nem sikerült. A munkaállomáskor még a robbanás után 111 embert kimentettek.

Mint csütörtök este kiderült, a nagy robbanás előtt három órával volt egy sokkal kisebb detonáció is a platformon, amelyet egy munkás jelentett. Most vizsgálják, hogy ki hibázott abban, hogy a hatóságok nem reagáltak azonnal a bejelentésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik