Nagyvilág

A NATO előszobájába léphet Bosznia

A NATO külügyminiszterei megállapodtak abban csütörtöki tallinni tanácskozásukon, hogy a szervezet meghívja Bosznia-Hercegovinát a tagság előszobájának tekintett programjába.

James Appathurai, a szervezet szóvivője a csütörtöki munkanap végén tartott sajtótájékoztatóján közölte: a miniszterek szívesen látják Boszniát a Tagsági Akcióterv (MAP) nevű programban, azzal a feltétellel, hogy az országban lévő összes katonai ingatlant – köztük támaszpontokat – a szövetségi állam tulajdonaként tartják nyilván, és azokat a védelmi minisztérium használhatja.

Bosznia tavaly októberben nyújtott be pályázatot arra, hogy részt vegyen a MAP-ben, amelynek célja, hogy az adott ország magáévá tegye a NATO szabványait, ami évekig is eltarthat.

Appathurai közölte, hogy a miniszterek megállapították: Bosznia azóta jelentős haladást ért el a reformok terén, elhatározta, hogy megsemmisíti nagy mennyiségű fölösleges hadianyagát és fegyverét, valamint április elején ígéretet tett arra, hogy egy lövész egységgel részt vesz az afganisztáni misszióban.

Emellett a NATO 28 tagországa megállapodott abban, hogy az Európába telepített 240 amerikai taktikai atomfegyvert egyoldalúan, az összes szövetséges előzetes engedélye nélkül nem távolítják el a kontinensről – jelentette ki a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik