Nagyvilág

Újabb sztrájk bénítja a görög fővárost

Csütörtökön 24 órás sztrájkkal tiltakoznak a görög közalkalmazottak a kormány megszorító intézkedései és a további várható leépítések ellen.

A munkabeszüntetés megbénította a közszolgáltatásokat így a közösségi közlekedést is, ugyanakkor a légi irányítók a munka felvétele mellett döntöttek, tekintettel az izlandi vulkáni hamu okozta korábbi kiesésekre.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a most bejelentett, még a korábbi becslésnél is nagyobb államháztartási hiány, valamint az IMF-fel és az EU-val az esetleges hitelfelvételről jelenleg folyó tárgyalások további megszorításokra sarkallják a kormányt.

A kormány javaslata szerint egyebek mellett átalakítanák a személyi jövedelemadó (szja) rendszerét. Az adóalap szélesítése céljából más intézkedések mellett egységes ingatlanadót vezetnének be. A kormány szigorítaná az ellenőrzést, ami különösen annak fényében tűnik döntő fontosságúnak, hogy a 10,7 millió lakosú országban tavaly több mint 5 millióan vallottak be 12 ezer eurónál nem nagyobb – a nulla százalékos szja-sávba tartozó – jövedelmet.

A görög nemzeti bank becslése szerint évi 5-10 milliárd euró pluszbevételt eredményezhet az adóreform, annak ellenére, hogy a válság miatt az idén, és várhatóan jövőre is csökken a gazdaság teljesítménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik