Nagyvilág

A németek nem vonulnak ki Afganisztánból

Az elmúlt hetek német áldozatai ellenére az afganisztáni katonai bevetés folytatása mellett állt ki csütörtökön a parlamentben Angela Merkel kancellár.

A Bundestagban ismertetett kormánynyilatkozatában a kancellár a leghatározottabban elutasította és felelőtlennek nevezte az egyoldalú kivonulást célzó követeléseket. Egyúttal elutasította azt is, hogy a kivonulással kapcsolatban a jelenlegi helyzetben meghatározott időpontot állapítsanak meg.

Merkel szükségesnek nevezte ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösség mielőbb megteremtse a kivonuláshoz szükséges feltételeket, és ezzel összefüggésben legfőbb feladatként a felelősség átadását említette az afgán hadsereg, illetve az afgán kormány számára.

Már 43 német katona halt meg

Az elmúlt két hétben 7 német katona vesztette életét az ázsiai országban, és ezzel 8 éve tartó bevetése óta a Bundeswehr afganisztáni áldozatainak száma 43-ra emelkedett. Az újabb áldozatok nyomán a német lakosság körében tovább erősödött a szerepvállalás elutasítása, az ellenzéki pártok pedig egyre határozottabb fenntartásokat fogalmaztak meg azzal szemben. A szociáldemokrata párt a kontingens számára új, kiterjesztett parlamenti mandátumot és jobb fegyverzetet követelt, a Zöldek a célok felülvizsgálatát sürgették, a Baloldal pártja pedig ismételten a haladéktalan kivonulás mellett foglalt állást.

A kancellár kivétel nélkül elutasította az ellenzéki követeléseket. Hangsúlyozta, hogy nem lehet szó egyoldalú kivonulásról, Németországnak eleget kell tennie szövetségesi, partneri kötelezettségeinek. A kancellár szerint a katonai, illetve újjáépítési szerepvállalás beszüntetése nemcsak Afganisztán stabilitásának helyreállítását, de Németország, Európa és általánosságban a nemzetközi közösség biztonságát veszélyeztetné.

“Németország biztonságát a Hindukusnál kell megvédeni” – fogalmazott egyebek között Merkel, aki szerint a régió továbbra is a nemzetközi terrorizmus kiindulópontja. A kancellár szerint a kivonulás a szélsőségeseket bátorítaná, és erősítené azt a kockázatot, hogy atomfegyver kerülhet a terroristák kezébe. Afganisztánt pedig káosz és anarchia fenyegetné – tette hozzá.

Biztonság és stabilitás a cél

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a katonai szerepvállalás terén Németországnak – a múltból fakadóan és nemzeti érdekeiből kiindulva is – tartózkodást kell tanúsítania. Utalt arra is, hogy a katonai közreműködés csakis a stabilitás helyreállítását és a biztonság megteremtését célzó erőfeszítések egyik eleme lehet, és az újjáépítést legalább annyira fontosnak nevezte. Újjáépítés nélkül nem lehet biztonságot teremteni, az utóbbi azonban az újjáépítés előfeltétele – jelentette ki.

Merkel állást foglalt a legutóbbi, Afganisztánnal foglalkozó londoni nemzetközi konferencián kidolgozott új stratégia mellett. Ennek lényege, hogy a biztonság és a stabilitás helyreállításáért való felelősséget mielőbb át kell adni az afgán hatóságoknak – emlékeztetett a kancellár, aki szerint ennek a folyamatnak már 2011-ben meg kell kezdődnie. Ugyanakkor elismerte, hogy a Nyugat a múltban hibákat követett el, Afganisztánban történtek előre- és visszalépések is, a célok pedig olykor irreálisak és helytelenek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik