Nagyvilág

Júniusban választanak elnököt a lengyelek

Június 20-án tartják a lengyel elnökválasztás első fordulóját Bronislaw Komorowski parlamenti elnök, ügyvezető államfő döntése alapján – közölte Komorowski szóvivőjének szavait a TVN CNBC televízió.

A választásra azután kerül sor, hogy repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski államfő és a lengyel elit számos tagja.

A lengyel törvények értelmében ha az első fordulóban nem születik döntés, a második fordulót két héttel később, július 4-én kell megtartani.

A választási rend szerint a központi választási bizottságot (PKW) április 26-ig kell tájékoztatni az egyes jelölteket támogató választási bizottságok létrejöttéről. Az elnökjelöltek pedig május 6-ig jelentkezhetnek a PKW-nél. Április 26-ig a választási bizottságoknak ezer aláírást kell benyújtaniuk a PKW-hez, május 6-ig pedig százezret kell összegyűjteniük és benyújtaniuk – mondta még a múlt héten Lech Czapla, a szejm kancelláriavezetője.

Két, szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredményei is azt jósolják, hogy az ügyvezető elnök Komorowski fölényesen nyeri a választást.

A TNS OBOP ezer ember körében végzett felmérésében Komorowski, a kormányzó Polgári Platform jelöltje 55 százalékot kapott, míg a szerencsétlenül járt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke 32-t. Utóbbi még nem jelentette be, hogy indul-e a testvére halálával megüresedett posztért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik