Nagyvilág

Huszonöt évet kapott a diktátor

Huszonöt évi börtönbüntetésre ítélték kedden Buenos Airesben az argentin katonai diktatúra utolsó elnökét kínzásért, jogellenes fogva tartásért és emberrablásért.

A most 82 éves Reynaldo Bignone az 1976 és 1983 közötti korszak utolsó másfél évében volt tényleges elnök, de a bűncselekményeket, amelyekkel vádolták, 1976 és 1978 között követte el, amikor még a legnagyobb kínzóközpontnak, a Campo de Mayo katonai támaszpontnak volt a parancsnoka.

Az ellene folyó perben hasonló bűncselekményekért másik öt nyugalmazott katonatisztet is elítéltek 17 és 25 év közötti börtönbüntetésre. Egy rendőrtisztviselőt felmentettek az eljárásban.

Emberjogi csoportok szerint a hadsereg mintegy 4.000 ellenzékit tartott fogva a támaszponton, és közülük körülbelül 50-en szabadultak élve a diktatúra bukásakor. A bázison volt egy titkos szülőotthon is, ahol a fogva tartott szülő anyáktól elvették csecsemőjüket, és katonacsaládoknak adták őket.

A “mocskos háborúnak” elnevezett diktatúrában hivatalosan 13 ezer embert öltek meg, emberjogi szervezetek szerint viszont 30 ezren váltak annak áldozatává.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik