Nagyvilág

A bukott elnök kiadatását követelik

A Fehéroroszországba távozó Kurmanbek Bakijev, megbuktatott kirgiz elnök kiadását követeli a közép-ázsiai köztársaság ideiglenes miniszterelnöke. Ezt azzal indokolja, hogy kormánya szeretné bíróság elé állíttatni a "bűnöző" volt államfőt.

Roza Otunbajeva elmondta, hogy Bakijevnek sok emberélet szárad a lelkén, ezért “Kirgizisztán lakossága nem fogadhatja kedvezően azt a hírt, hogy egy ilyen ember Fehéroroszországba érkezett”.

“Mindazok, akik szenvedtek, úgy gondolják, hogy ez a szadista a világon sehol sem találhat menedékre. Ezt a bűnözőt ki kell adni országunknak. Ha ez nem történik meg, marad az Interpol” – tette hozzá.

Bakijevet a heves kormányellenes tüntetések űzték el, és ezek során a civilekés a rendfenntartók többször összecsaptak, ezért 85 ember életét vesztette.

A volt elnöm április 15-én a szomszédos Kazahsztánba távozott, ahol aláírta a lemondását. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig kedden a minszki parlamentben jelentette be: Bakijev hétfő este néhány családtagjával együtt “vendégként” Fehéroroszországba érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik