Nagyvilág

Oroszokat és törököket öltek meg Kirgizisztánban

Öten haltak meg etnikai alapú erőszakcselekményekben hétfőn Kirgizisztánban.

Kirgizek fenyegetéssel megszereztek orosz és török tulajdonban lévő földparcellákat Majevkában, a főváros, Biskek környékén lévő faluban, amíg több száz rendőr be nem avatkozott az eseményekbe. Az öt halotton kívül mintegy harmincan megsebesültek – közölte az egészségügyi minisztérium szóvivője.

“A rendőrség helyreállította a rendet a faluban. A zavargások negyven felbujtóját előállították” – mondta újságíróknak Roza Otunbajeva ideiglenes kormányfő. “Minden provokátor és bandavezér a törvény szerint bűnhődni fog” – olvasható a kormány keddi közleményében.

Az éjszaka viszonylag nyugodtan telt a faluban. A kirgiz belügyminisztériumban egy forrás azt mondta kedden, hogy mintegy 600 rendőr járőrözik Majevka utcáin, páncélozott csapatszállító járművek támogatásával. A belügyminisztérium közleménye szerint mintegy 130 ember vettek őrizetbe a rendfenntartó erők, és tíz rendőr sebesült meg az incidensekben.

A települést kirgizek, oroszok és meszheti törökök lakják. Az utóbbiak Grúziában éltek 1944-ig, amikor Sztálin Közép-Ázsiába deportáltatta őket.

Továbbra is bizonytalanság van a tekintetben, hogy hol tartózkodik a megbuktatott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev, aki múlt csütörtökön a szomszédos Kazahsztánba érkezett, majd hírek szerint onnan is továbbutazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik