Nagyvilág

Friss virág nélkül maradhat Európa

A repülési tilalom már Afrikát is fenyegeti - Zambia virág- és élelmiszeripari exportjára is hatással a légtérzár.

Megközelítőleg 150 000 dollárt veszít Zambia virág- és zöldség ágazata naponta az izlandi vulkánkitörés miatt bevezetett repülési tilalom miatt.Az Európába szánt mezőgazdasági termékek nem jutnak el a célországokba a leállított légi forgalom miatt. Ez a jelenség katasztrofális következményekkel jár a zambiai mezőgazdasági munkások számára – írja a BBC News.

Zambia heti 120 és 150 tonna közötti mennyiségű virágot és zöldségfélét exportál Európa különböző országaiba. A jelenlegi helyzetben kénytelenek minden eddig leszedett terményt kidobni, hiszen a teherszállítás kizárólag légi úton történhet – mondta a BBC News-nak Cholin Roda, a zambiai Export termelők Szövetsége (Zega).

Egyelőre még kilátástalan a helyzet, nem látnak megoldást arra, hogyan fog elszámolni az iparág ekkora jövedelem-kieséssel. Ha nem oldják fel a légtérzárat a közeljövőben, a zambiai mezőgazdasági dolgozók megélhetése kerül komoly veszélybe.

Zambián kívül más afrikai országok exportját is fenyegeti a légi közlekedés szüneteltetése. Kenyában leállították a szüretelést, aratást és hazaküldték a munkásokat. Más afrikai iparágak is veszélybe kerültek, az ugandai hal és virág exportot is érintette a légtérzár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik