Nagyvilág

Nyolcvan magyar rekedt külföldön

A magyar külképviseletek eddig mintegy nyolcvan olyan magyar állampolgárról adtak jelzést a Külügyminisztériumnak, aki külföldön rekedt az izlandi vulkánkitörés után.

Mátrai Zsuzsanna tájékoztatása szerint a jelzések a következő helyekről érkeztek: London, New York, Peking, Sanghaj, Szöul, Párizs, Szingapúr, Isztambul.

Mint hozzátette, a külföldi konzulok minden segítséget megadnak a kint rekedt magyaroknak. A külképviseleteken megjelenteknek ellátást nyújtottak, a bajbajutottaknak olcsó szálláslehetőségeket kerestek, vagy közbenjártak annak érdekében, hogy elhelyezzék őket helyi egyházi, illetve oktatási intézményekben. Közreműködtek a betegek, rászorulók egészségügyi, illetve gyógyszerrel való ellátásának megszervezésében.

A tárca konzuli főosztályán válságstáb működik, a Konzuli Tájékoztatási Iroda nyújt felvilágosítást az érdeklődőknek.

A minisztérium ezeken túl felhívta a légtérzár miatt külföldön rekedt utasok figyelmét, hogy hazaszállításukról az utazásszervezők, illetve a légi szállítást végző társaságok kötelesek gondoskodni. Ha az utazónak van biztosítása, akkor a biztosítási szerződés keretein belül igényt tarthat a biztosítótársaság segítségére is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik