Nagyvilág

Magyar diákok rekedtek Angliában

Repülő helyett busszal indultak haza a gyermekek két nap késéssel.

A londoni magyar főkonzulátus tájékoztatása szerint az egyik nyíregyházi gimnázium 37 tanulója vett részt diákcsereprogramon Cambridge-ben, ám szállásuk csak péntekig volt biztosítva. A magyar diákok pénteken utaztak volna haza a Wizz Air légitársaság járatával, amely azonban a csütörtök délután óta érvényben lévő teljes brit légtérzárlat miatt nem érkezett meg Budapestről.

A csoportnak – a magyar főkonzulátus közbenjárására – londoni magyar egyházi szervezetek biztosítottak elszállásolást a hétvégére, miközben a nyíregyházi gimnázium buszt indított a tanulókért. A diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint a busznak a brit és a francia part között közlekedő járműszállító vonatra sikerült menettérti jegyet szerezni, és a csoport vasárnap így haza tudott indulni.

A főkonzulátuson elmondták: a brit légtérzárlat elrendelése óta néhány tucatnyi hívás érkezett Nagy-Britanniából elutazni kívánó magyaroktól, akik tanácsot kértek az utazás megszervezéséhez, de vasárnapig – a nyíregyházi diákcsoporton kívül – Nagy-Britanniában rekedt, jelentős létszámú magyar csoportról a képviselet nem kapott bejelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik