Nagyvilág

Basescu kiütné a romániai magyarokat

A román elnök új választási rendszert, valamint kétpárti parlamentet szeretne. Ehhez felemelné a bejutási küszöböt tíz százalékra. Traian Basescu javaslata lényegében megszüntetné a romániai magyarság parlamenti képviseletét: a jelenleg kormányzó RMDSZ ugyanis ezt a limitet képtelen lenne megugrani. Markó Béla nem veszi komolyan a felvetést.

Nem csak az új magyar kormány tervezi, hogy hozzányúl a parlamentáris berendezkedéshez, Traian Basescu is átalakítaná hazája választási rendszerét: szerinte ugyanis egy kétpárti parlament lenne az ideális. A román államfő a B1 televízió hétfő esti műsorában kifejtette, hogy a kormányzás hatékonysága érdekében sokkal szerencsésebb lenne a 10 százalékos parlamenti küszöb és az egyéni választókerületes többségi szavazási rendszer bevezetése, hogy a parlamentbe jutott pártok ne kényszerüljenek folyamatosan koalíciókötésekre.

A legutóbbi, 2008-as romániai parlamenti választáson már egyéni választási kerületekben indultak a jelöltek, de a mandátumok elosztása arányosan történt. Basescu viszont azt akarja, hogy az arányosság elve nélkül, egyéni választókerületes többségi rendszer honosuljon meg Romániában. Basescu korábban országos népszavazást is kiírt ebben a kérdésben. Szerinte csak így alakulhatna ki a parlamentben az a felállás, hogy két nagy párt jut be, amely mellett esetleg még egy kisebb politikai erő is helyet kap a törvényhozó testületben. A két nagy párt pedig egymást váltaná a hatalomban, ami Basescu szerint hatékonyabbá teheti a kormányzást.

Brit és török minta

A Basescu által felvázolt, úgynevezett többségi választási rendszer mintaállama Nagy-Britannia: itt annyi választókerület van, ahány megszerezhető parlamenti mandátum. Aki a legtöbb szavazatot szerzi, az nyeri el a helyet. Ez a szisztéma kétpárti váltógazdaságok kialakulását segíti, erre tenne rá egy lapáttal a tízszázalékos küszöb. Ez ugyanis a kisebb párokat eleve kizárná a versengésből. Európában a bejutási limitet jellemzően 3 és 5 százalék között határozták meg. Oroszország hétszázalékos rátája is nagyon magasnak számít, és egyedül Törökországban van jelenleg is tízszázalékos küszöb.

Basescu ötletét támogatja az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is, amely szóvivője révén közölte, hogy ők is egyetértenek a tízszázalékos parlamenti küszöb bevezetésével. Varujan Vosganian, a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa szerint Basescu ezzel a kijelentésével az RMDSZ-t akarta figyelmeztetni, amely most a Basescut támogató Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt kormányoz.

A javaslat ellen van viszont két korábbi román elnök is. Ion Iliescu és Emil Constantinescu szerint ez az intézkedés a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti törvényhozói testületből való kizárását jelenti, ami ártana Románia és Magyarország viszonyának is. Constantinescu szerint az RMDSZ-nek a parlamentből való kizárása rombolná Románia kedvező külföldi megítélését, és nézeteltérést idézne elő Románia és az új magyar kormány között is.

Kicsapná az RMDSZ-t

A megemelt parlamenti küszöb valóban nagyon hátrányos lenne a magyaroknak: lényegében lehetetlenné tenné, hogy a lakosság 6,5 százalékát kitevő romániai magyarság képviselőket küldjön a román törvényhozásba. A legnagyobb – és a legutóbbi voksolások után jelentéktelenné váló Magyar Polgári Párt eljelentéktelenedésével lényegében az egyetlen – magyarokat képviselő erő az RMDSZ. A Markó Béla vezette párt a 2008-as választáson 6,17 százalékot szerzett, ezzel 22 képviselőt juttatott a 332 fős Képviselőházba. Ha valamennyi romániai magyar szervezet összefogna velük, akkor sem jönne össze a 10 százalék.

Az RMDSZ és Traian Basescu viszonya egyébként sosem volt igazán felhőtlen: a magyar párt a 2007-es bizalmi népszavazáson, illetve a 2009 őszi elnökválasztáson is az államfő ellen buzdított. Furcsa fordulat volt ezek után, hogy tavaly télen az újra megválasztott Basescu által kinevezett kormányba mégis bevették Markóékat: a 15 fős kormányban négy tárcát is kaptak.

Basescu ezzel szemben kifejezetten jóban van Orbán Viktorral: a hagyományos, Tusnádfürdőn megrendezett szabadegyetemen a román államfő személyesen látogatta meg a Fidesz elnökét 2009-ben. Érdekesség, hogy a közös fotókat novemberben már kampánycélokra használta fel, hogy az RMDSZ ellenkampányával szemben meggyőzze a magyar nemzetiségű választókat.

Markó nem veszi komolyan

Markó Béla, az RMDSZ elnöke a kolozsvári Szabadság című napilapnak elmondta, hogy nem támogatják a parlamenti küszöb megemelését, mert ez azt jelentené, hogy a romániai magyarok hivatalból csak egy képviselőt küldhetnek a parlamentbe, mint a többi romániai nemzeti kisebbség. Markó elmondta: egyelőre nem veszi komolyan az államfő javaslatát, mert időnként ötletszerűen felvet dolgokat csak azért, hogy vitatémát adjon. “Most megint sikerült megriasztania sokakat, és a figyelem középpontjába kerülnie” – mondta az RMDSZ elnöke a Szabadságnak.

A Transindex című erdélyi magyar internetes portál Édler András György Kovászna megyei parlamenti képviselő reakcióját idézte. Szerinte Băsescu elnök „veszélyes vizekre” téved akkor, amikor arról beszél, hogy 10 százalékra kell emelni a parlamenti bejutási küszöböt.

„A 10 százalékos bejutási küszöb a magyar képviselet (és más kisebbségek) végleges eltávolítását jelentené a parlamentből, és ez elfogadhatatlan törekvés egy magát demokratikusnak valló államban. Ezt a kérdést sürgősen tisztázni kell, és ennek függvényében lehet, hogy újra kell gondolni az RMDSZ szerepét a politikai porondon” – nyilatkozta.

Az erdélyi Krónika című napilap pénteki száma szerint Traian Basescu legújabb felvetése is azt jelzi, hogy igenis indokolt a kettős állampolgárság a határon túli magyarok védelme érdekében.

bejutási küszöbök európában

10 százalék – Törökország
7 százalék – Oroszország
5 százalék – Németország, Belgium, Észtország, Grúzia, Moldova, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország
4 százalék – Ausztria, Bulgária, Olaszország, Norvégia, Szlovénia, Svédország
3 százalék – Spanyolország, Görögország, Románia, Ukrajna
2 százalék – Dánia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik