Nagyvilág

Nem tudni, mi lesz a külföldi magyarokkal

Külvárosi szállodában várják, hogy megtudják, mikor és hogyan jutnak haza a Kínában rekedt magyarok. A vulkáni hamufelhő közben beterítette Magyarországot, jelenleg délre tart. Ferihegy kiürült, a MÁV segít, ahol tud, és sokan nem jutnak el Kaczynski temetésére.

Többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport Pekingben. Utaztatójuk azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük – tudta meg az MTI szombaton Pekingben.

Kétcsillagos szállás

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel. Végül egy kétcsillagos külvárosi szállodában kaptak elhelyezést – tájékoztatott Fülöp Attiláné, az egyik utas. Hogy mikor, milyen körülmények között térhetnek haza, illetve Magyarországra indulásukig hol kell eltölteniük a hátralevő időt, nem tudják. Az első két éjszaka szállásköltségét a légitársaság, illetve az utaztató AB Agro utazási iroda fedezi, de mivel a járat törlésére “természeti katasztrófa” miatt került sor, mind a légitársaság, mind az utazási iroda elhárítja a további felelősséget. Állításuk szerint a többletköltségek megtérítésre nem kötelezhetők.

Az eddig kapott információk nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy az utasbiztosítás az adott helyzetre kiterjed-e. A körülményeket bonyolítja, hogy a biztosítások egy része lejár, s ezt csak tetézi, hogy a vízumok 2-3 napon belül ugyancsak érvényességüket veszítik. E probléma rendezése vélhetőn csak konzuli segítséggel lesz megoldható.

Nem a célállomásra

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul helyi idő szerint szombaton este a szállodában felkereste a csoportot, tájékozódott a helyzetről, és segítséget, közbenjárást ígért a helyzet megoldására. A magyar főkonzulátus már felvette a kapcsolatot a Hainan légitársasággal, de egyelőre nem hangzottak el biztos ígéretek. Az utasok úgy tudják, hogy a legkorábban április 25-én illetve 30-án utazhatnak, más meg nem erősített információk szerint 10-12 nap múlva egyenként, kisebb csoportokban kezdődhet meg a Hainan utasainak elszállítása, de nem feltétlenül a célállomásra. Fülöp Attiláné elmondta, úgy érzik, hogy a légitársaság nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb Magyarországra juttassa őket.

Pekingben rekedt utasok ezreit szállásolták el a fővároshoz közeli Shunyi (Sunji) településen is, amelynek Crown Plaza szállodájában a British Airways BA 38 számú járatával Londonba készült utasai várnak. Köztük van Kende Péter, akinek gépe csütörtökön 11 óra 15 perckor indult volna. Elmondta, a szombat esti mintegy ezer utasnak tartott kétórás tájékoztatón elhangzott, hogy a brit légitársaság legfeljebb három nap szállás költségét fizeti, az utasbiztosítások jelen helyzetben nem érvényesek, leghamarabb május 2-án tudnának helyet biztosítani a londoni gépre, de a más utat választóknak a jegy teljes árát visszatérítik. Kende, aki úgy döntött, hogy visszatér pekingi otthonába, elmondta, hogy a KLM, az Air France és a SAS légitársaság Kínában rekedt utasait is ugyanabban a szállodában helyezték el.

Terjedő hamu

Szombaton sem javul a helyzet az európai légi közlekedésben, sőt néhány nyugat-európai országban már vasárnapra is kiterjesztették az izlandi vulkánkitörés miatt korábban elrendelt repülési tilalmat. Magyarországon egyelőre szombat este 7 óráig tart a légtérzár. A légi mentés és a kutatásmentés számára viszont feloldotta a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton 11 óra 18 perctől.
A hamufelhő szombat reggelre már Magyarország egész területét lefedte.
Fotó: Rédley Tamás

Fotó: Rédley Tamás

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton délben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hamufelhő szétterülőben van, és folyamatosan csökken a koncentrációja. Ugyanakkor a vulkáni hamu már a dél-európai országok felé is továbbterjedt. Az előrejelzések szerint a magasabb légrétegekben, 6 ezer méter fölött szombat délutánra már kitisztulhat az ég Észak- és Nyugat-Európa nagy része fölött, azonban ennél alacsonyabban még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben. A meteorológus elmondta azt is, hogy az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut. A most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll.

Csonka temetés

A brit hatóságok vasárnap reggelig meghosszabbították és ismét az egész ország területére kiterjesztették a korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot. A legújabb hosszabbítással Angliában és Walesben a légtérzárlat helyi idő szerint “legalább” vasárnap hajnali 1 óráig – közép-európai idő szerint 2 óráig – érvényben marad. Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében brit idő szerint pénteken 19 órakor megindulhatott a forgalom egy időre, de a NATS szombat délelőtt e két országrész légterét is újból lezárta.
Vasárnap hajnalig 2 óráig zárva maradnak a németországi repülőterek is. A legtöbb nyugat-európai repülőtéren szombaton estig tart a légtérzár.

Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetéséről. A temetésre több tucat állam- és kormányfő jelezte részvételét. Egyikük azonban máris kényetlen volt feladni ezt a tervét. Csung Un Csan dél-koreai miniszterelnök – aki 11 fős delegációval utazott volna Krakkóba – szombaton bejelentette, hogy lemondta az utazást. Kitart viszont utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren. Az elnök a temetés után azonnal visszarepül az Egyesült Államokba.

Ferihegy kiürült, a MÁV megtelt

A ferihegyi repülőtér kiürült szombat reggelre, mindhárom terminálon üresek a várók – mondta el Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek. Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen. A mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken. Egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk.

Áll a forgalom a sármelléki repülőtéren is, amelyet a féléves lezárás, majd bérlőváltás után éppen egy hete nyitottak meg újból. Egyelőre Hévízen maradnak azok az utasok, akik emiatt nem tudnak visszarepülni Németországba – közölte az MTI érdeklődésére a német légi járatokra szerződött utazásszervező cég, a hévízi Mutsch Ungarn Reisen. A MÁV az igényekhez igazodva bővíti nemzetközi szolgáltatását, hogy a Budapest Airporttal egyeztetve segítsen a Budapesten maradt légi utasok továbbszállításában. A MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé – mondta el Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője az MTI-nek.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.
A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a belvárosban pedig a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik