Nagyvilág

Félárbocon a magyar lobogó

Lech Kaczynski lengyel elnök végső búcsúztatásának napján félárbocra eresztették hazánkban a nemzeti lobogót az Országház előtt.

A végső búcsúztatás napján, amelyet a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánított, katonai tiszteletadás mellett a magyar himnusz hangjaira felvonták, majd a Szózat hangjai alatt félárbocra eresztették a nemzeti lobogót.

Az eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, valamint Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Az eseményen a közjogi méltóságokon kívül külföldi diplomáciai testület képviselői, a kormány és a pártok képviselői, valamint a magyarországi lengyel intézmények képviselői is részt vettek.

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép egy héttel ezelőtt zuhant le az oroszországi Szmolenszk repülőtere mellett.

A magyar kormány kedden megjelent rendelete szerint a kabinet az “évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában” nyilvánította gyásznappá április 17-ét.

A nemzeti gyásznapon valamennyi olyan középületen, amelyen egyébként a nemzeti zászlónak kell lobognia, fekete lobogót kell kitűzni.

Az országban több gyertyagyújtásos megemlékezést és misét tartanak az áldozatok emlékére a nemzeti gyásznapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik