Nagyvilág

Elhamvasztották a földrengés áldozatait

Az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományi földrengés áldozatainak százait hamvasztották el szombaton a szabadban hagyományos tibeti szertartás szerint; a Richter-skála szerinti 7,1 es erősségű földmozgás ezernél több ember életét oltotta ki Jüsu (Yushu) prefektúra területén.

A temetési szertartást mintegy ezer buddhista szerzetes részvételével többezres tömeg előtt végezték a tibeti autonóm prefektúra székhelyének, Kjeku (Gyegu) városnak a határában. Teherautók hosszú sora szállította a kolostorban őrzött holttesteket a domboldalra. Helyszíni beszámolók szerint szerzetesek százai mormolták imáikat, miközben a jakolajjal bekent, lepelbe csavart holttesteket égették. A dombtetőn néhány szerzetes az égbe temetés szertartását felügyelte. A tibeti buddhizmus évezredes hagyománya szerint ilyen alkalmakkor levágják az elhunyt haját, a testét késekkel felvágják, liszttel behintik, és átengedik a keselyűknek. Hírügynökségi jelentések szerint a szerzetesek azt állították, hogy mintegy 1300 holttestet égettek el. Ez magasabb, mint az áldozatok eddig hivatalosan bejelentett száma.

A dalai láma szombaton kifejezte óhaját arra, hogy Csinghajba, szülőföldjére utazzon, enyhítendő a tibetiek fájdalmát, mint mondta, “az ott élő emberek kívánságának megfelelően”. A tibeti vallási vezető, akire Peking az ország megosztására törekvő kétszínű ellenségként tekint, elismerően szólt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökről, aki a földrengés után gyorsan a helyszínre utazott, és személyesen fejezte ki a maga és a pekingi kormány együttérzését a károsultaknak.

Szombaton a latin-amerikai útját megszakítva hazaérkezett Hu Csin-tao (Hu Jintao) pártfőtitkárral az élén ülést tartott Kína legmagasabb szintű – kilenc tagú – vezető testülete, a Politikai Bizottság Állandó Bizottsága. Az erről kiadott közlemény szerint a segélyszállítmányok, a betegségmegelőzés, az ellátás, a mentés minden területére kiterjedő munka intenzitásának, felgyorsításának fokozására adtak utasítást, a különböző szintű vezetők felelősségét hangsúlyozva.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kormányfő már korábban elhalasztotta délkelet-ázsiai körútját, Li Csangcsun (Li Changchun) pedig, aki az ötödik a párthierarchiában – szombati jelentés szerint – ugyancsak hazatért Törökországból, ahonnan még négy országba utazott volna tovább.

A katasztrófa által leginkább sújtott Jüsuban szombaton estére sikerült a fő áramhálózatot, s ezzel a szolgáltatást helyreállítani. Jelentések szerint ugyanakkor még mindig hiány van élelmiszerből, és nem érkezett a településre elegendő sátor, ami azt jelenti, hogy az alkalmi táborokban nagy a zsúfoltság.
A média beszámolói szerint eddig 200 képzett mentőnek kellett elhagynia a tengerszint felett 3700-4000 méter magasan fekvő károsult területet, mert magaslati betegségben szenvedtek. A rendkívüli viszonyok, a hideg éjszakák és a homokviharok közepette azonban továbbra is ezrek dolgoznak megfeszített erőkkel éjjel-nappal a még élők felkutatásán. A mentési központ tájékoztatása szerint 332 ember neve szerepel az eltűntek listáján. Közel 12 ezer sérültet vettek nyilvántartásba, akik közül csaknem 1300-nak súlyos az állapota.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik