Nagyvilág

Beperelték a diplomaták őreit

Tiltott fegyverviselés miatt vádat emelt egy amerikai szövetségi bíróság a Blackwater biztonsági magáncég volt vezetője, Gary Jackson ellen. A Blackwatert eredetileg az amerikai diplomaták védelmére szerződtette az amerikai kormány Afganisztánban és Irakban.

Jackson négy egykori munkatársát is érinti a fegyvertartási törvények megsértésével, hamis tanúskodással, illetve nyilvántartásban nem szereplő lőfegyver birtoklásával vádolják.

A háborús övezetekben végzett tevékenységük kapcsán azonban több eljárás is indult a cég alkalmazottai ellen, és a washingtoni külügyminisztérium tavaly januárban bejelentette, hogy nem újítja meg a céggel a szerződést.

A Blackwater öt alkalmazottját már korábban beperelték egy 2007-es bagdadi lövöldözés miatt. Abban a lövöldözésben 17 iraki vesztette életét, és legalább húszan megsebesültek. Egy amerikai kerületi bíró azonban januárban lezárta az eljárást, és ejtette a vádakat, arra hivatkozva, hogy a vádhatóság helytelenül kezelte azokat a vallomásokat, amelyeket a vádlottak a külügyminisztérium nyomozóinak tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik