Nagyvilág

Obama lefejezésére készült, 10 évet kapott

Tíz éves börtönbüntetésre ítéltek egy fiatalembert az Egyesült Államokban csütörtökön , aki társával azt tervezte, hogy megöli az amerikai elnököt, Barack Obamát.

A gyilkosságra való szövetkezéssel vádolt fiatalember, az Arkansas állambeli West Helena településen lakott. Bírósági ügyében még januárban elismerte, hogy társával együtt összesen 88 embert akartak megölni, köztük 14 afrikai származású amerikai állampolgár lefejezésére szőttek terveket. Az akkor, 2008-ban az Egyesült Államok első fekete származású elnökének tisztségére pályázó Barack Obamával utolsóként akartak végezni.

A fiatalembert 10 éves börtönbüntetésre ítélte az ügyet tárgyaló amerikai bíróság. Társa, egy 21 éves fiatal, a Tennessee állambeli Bells településen lakó Daniel Cowart szintén elismerte bűnösségét a bíróságon a neki felrótt vádpontokban. Az ő büntetésének mértékéről egyelőre nem határoztak az amerikai hatóságok.

A gyilkosságokra szövetkező fiatalok az interneten ismerkedtek meg egymással. Mindketten fegyvereket gyűjtöttek akciójukhoz, pisztolyokat és puskákat, amelyeket szüleiktől, és nagyszüleiktől szereztek be, azok tudta nélkül.

“Nemzetünk jelentős fejlődést ért el az emberi jogok biztosítása terén, de ez az elképesztő összeesküvés arra figyelmeztet, hogy a gyűlölet fűtötte erőszak továbbra is valós problémát jelent sok közösségben” – írta közleményében az ügyről az amerikai főügyész-helyettes, Thomas Perez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik