Nagyvilág

Lezárul a helyszínelés a szmolenszki repülőtérnél

A Lech Kazcynski lengyel államfőt szállító repülőgép katasztrófájának helyszínéről, a szmolenszki repülőtér közeléből már elszállítottak minden roncsdarabot és minden olyan tárgyat, ami a nyomozás számára fontos, így a helyszínelés pénteken lezárul.

Vlagyimir Markin, az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője elmondta: a szakértők és nyomozók folytatják munkájukat Szmolenszkben és Moszkvában, a gép minden egyes darabját és az egyéb tárgyakat szakértők bevonásával vizsgálják tovább, és megbízást adtak számos szakértői jelentés elkészítésére.

A katasztrófa helyszínén a nyomozati bizottság 40 nyomozója és szakértője, továbbá a lengyel katonai ügyészség és a lengyel belbiztonsági ügynökség számos szakembere dolgozott. Markin elmondta, hogy orosz és lengyel pszichológusok jelenlétében 84 embert hallgattak ki a szerencsétlenség szemtanújaként, illetve károsultjaként. Végül az orosz ügyészségi szóvivő beszámolt arról, hogy pénteken délelőttig 76 áldozatot azonosítottak.

A lengyel államfőt és kíséretét a Szmolenszk környékén 1940-ben lemészárolt több mint 20 ezer lengyel emlékére rendezett ünnepségre szállító repülőgép szombaton reggel zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér közvetlen közelében, amikor sűrű ködben próbált leszállni. A gép utasai közül a katasztrófát senki nem élte túl, összesen 97-en vesztették életüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik