Nagyvilág

Kadhafi lelkesedik Obamáért

Moammer Kadhafi líbiai vezető lelkesedik Barack Obama amerikai elnökért és annak külpolitikai elképzeléseiért.

“Obama politikája, ahogy eddig megmutatkozott, támogatást érdemel, azt, hogy segítsük tervei megvalósítását” – mondta Kadhafi csütörtök este azon a megemlékezésen, amelyet a Tripoli ellen 24 évvel ezelőtt végrehajtott amerikai légitámadás évfordulója alkalmából tartottak.

Megállapította, hogy Obama stratégiai céljává tette a békét, és búcsút mondott a múltbeli “őrült” amerikai stratégiáknak. “Azt mondhatom, hogy jelenleg nincsenek problémák Líbia és Amerika között” – jelentette ki a líbiai vezető, hozzátéve, hogy a viszony még barátságosnak is nevezhető.

Kadhafi azt tanácsolta az amerikai kormányzatnak, hogy vessen véget Izrael pártolásának a közel-keleti konfliktusban. Az ő javaslata egyébként eltér a Nyugat és a palesztinok képviselői által szorgalmazott kétállami megoldástól: egyetlen államot javasol arabok és zsidók számára a történelmi Palesztina területén.

1986-ban Ronald Reagan akkori amerikai elnök légitámadást indíttatott Líbia ellen azzal céllal, hogy megöljék Kadhafit, A líbiai forradalom vezetője, aki akkoriban még terroristák támogatója volt, túlélte a támadást, mert azon az éjszakán nem házában, hanem egy sátorban hált. Sokan meghaltak, köztük Kadhafi 15 hónapos fogadott lánya, Hana is.

A líbiai vezetőnek Washington ellenségéből a partnerévé válása már Obama elődjének, George W. Bushnak az elnöksége idején megkezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik