Nagyvilág

Elmaradó sztrájk, zárva tartó repterek

A német légi irányítók lemondtak a sztrájkról, a belga repterek szombat délelőttig zárva tartanak, John Cleese pedig kénytelen taxiba ülni a hamufelhő miatt.

Az izlandi vulkánkitörés okozta légi forgalomkorlátozások miatt lemondták a jövő hét elejére tervezett sztrájkjukat a német légi irányítók. A legutóbbi hírek szerint keddtől tervezett sztrájkot azonban végleg nem törlik, csak elhalasztják – közölte a légi biztonságiak szakszervezete, a GdF pénteken.

A légi biztonsági dolgozókat tömörítő szakszervezet, a GdF kedden döntött arról, hogy sztrájk kezdődhet a jövő héten a német légi irányításban. Ugyanakkor a szakszervezet szóvivője szerint most semmiképpen nem terjedne ki a sztrájk egész Németországra, egy, legfeljebb két repülőteret érint, de – mint akkor mondta – észlelhetőek lesznek a fennakadások. A GdF most nem a fizetések emeléséért, hanem a légi irányítók számára kedvezőbb munkabeosztásért harcol.

Zárva tartanak a repterek

Szombat délelőtt 10 óráig mindenképpen zárva maradnak a belgiumi repülőterek – közölte Brüsszelben Etienne Schouppe belga közlekedési államtitkár. Az országban csütörtökön függesztették fel a polgári légi közlekedést annak következtében, hogy egy izlandi tűzhányó kitörése miatt – miként más, főként észak-, illetve nyugat-európai országokban is – a repülés biztonságát veszélyeztető por-, illetve hamufelhő keletkezett a légtérben.

Schouppe elmondta: az európai légi közlekedés biztonságára ügyelő Eurocontrol azt tanácsolta ugyan, hogy a repülési tilalmat szombaton 14 óráig hosszabbítsák meg, de a belga illetékesek úgy döntöttek, hogy egyelőre csak délelőtt 10 órág tartják fenn a légtérzárlatot. Szombaton reggel újból elemzik a helyzetet, és határoznak a továbbiakról. A szomszédos Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben. A brüsszeli repülőtéren több százan a tranzitváróban töltötték a csütörtökről péntekre virradó éjszakát, mert járatukat törölték, és nem volt Belgiumba szóló érvényes belépési engedélyük.

Péntek este hét órától Ausztria légterét is fokozatosan lezárják a forgalom elől az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő terjedése miatt – közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője. 19 órától az északi országrész légterét zárják le, majd 20 órától a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi és a salzburgi repülőteret is. Az ország déli részének légterére később kerül sor. A grazi és a klagenfurti légikikötőket lehetőség szerint megpróbálják minél tovább nyitva tartani – mondta Peter Schmidt szóvivő. Korábban azt közölte az Austro Control, hogy péntek délutántól kezdődik a légtér fokozatos lezárása a forgalom elől. Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel az intézkedést.

Egymillió a taxisnak

Taxival megy Oslóból Brüsszelbe John Cleese brit komikus, mert az izlandi vulkánkitörés miatt egyetlen repülőgép sem indul. A neves író-producer, a Monty Python csoport tagja, a Waczak szálló című sorozat főszereplője és forgatókönyvírója az NRK norvég rádióállomás híre szerint pénteken telefonon felhívta az oslói Viken taxivállalatot, és megkérdezte, mennyiért vinnék el a belga fővárosba. A sebtében kikalkulált 3800 eurós (mintegy 1 millió Ft) tarifa nem rettentette vissza, mert – mint mondta – szombaton 13 órára feltétlenül Brüsszelbe kell érnie.

A most hatalmas összeget eltaxizó Cleese egyébként a “Fizetek a volt feleségemnek – második év” című szólóműsorával haknizott a norvég fővárosban. Saját állítása szerint azért kell gyorsan sok pénzt keresnie a turnén, mert harmadik feleségétől – Alice Faye Eichelberger amerikai pszichiáternőtől – való válása nagyon költségesre sikeredett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik