Nagyvilág

Nem is vagyunk rosszban Szlovákiával

Magyarország és Szlovákia érdekei túlnyomórészt megegyeznek, és a két ország viszonya sokkal kedvezőbb annál, mint amilyennek a közvélemény látja - értett egyet Iklódy Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára és Ratislav Kacer, a Szlovák Atlanti Tanács elnöke.

Nehéz a Magyarország és Szlovákia közötti viszonynál szorosabbat találni a nemzetközi kapcsolatokban, mivel az Európai Unió, a NATO és az ENSZ napirendjén alig van olyan kérdés, amelyben a két ország véleménye eltér – mondta a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén Iklódy Gábor, hozzáfűzve, sajnálatos, hogy a közvélemény sokszor ennek ellenkezőjét tapasztalja.

Külügyminisztérium szakállamtitkára szerint ennek oka, hogy a két ország nem megfelelően tudatosítja polgáraiban a köztük lévő érdekazonosságot. Kijelentette, hogy a feszültségeket nem szabad elhallgatni, ám helytelen, ha rövid távú politikai haszonszerzésre használják őket. Véleménye szerint ezért a vitás kérdéseket a lehető legalacsonyabb, szakértői szinten kell megkísérelni rendezni.

A két állam történelme, érdekei, valamint polgárainak jelleme közötti hasonlóságról beszélt előadásában Ratislav Kacer, a Szlovák Atlanti Tanács elnöke is. Paradox, hogy a politikusok mégis a különbségeket hangsúlyozzák, mivel ha Magyarország sikertelen, Szlovákia sem lehet sikeres, és fordítva, ez “felelőtlen és buta politika” – mondta.

Ratislav Kacer – Szlovákia korábbi brüsszeli és washingtoni nagykövete – ugyanakkor “science-fictionbe illőnek” nevezte Ján Slota közelmúltbeli nyilatkozatát, amelyben a Szlovák Nemzeti Párt elnöke felszólította a szlovákokat, legyenek résen, és lássanak hozzá védelmi képességük fokozásához, mert a magyar hadsereg már gyakorlatozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik