Nagyvilág

Izlandi vulkánkitörés – Már kilenc ferihegyi járatot töröltek

Délelőtt már kilenc, Budapestről induló járat törlését jelentették be a légitársaságok a ferihegyi repülőtéren az izlandi vulkánkitörés miatt.

A helyzet percről percre változik, így délután további törlésekre lehet számítani – mondta Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

Szilágyi Károly elmondta: azt javasolják az utasoknak, hogy a repülőtérre való indulás előtt tájékozódjanak a repülőtér honlapján, vagy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal, és tájékozódjanak arról, hogy milyen más időpontokban és módon juthatnak el a kívánt célállomásra.

Szinte teljesen összeomlott csütörtökön délelőtt Nagy-Britannia légi közlekedése egy izlandi tűzhányó kitörése miatt.

Az ország fölé sodródott vulkáni hamu – amely súlyos károkat okozhat a repülőgépek hajtóműveiben – már az éjszaka folyamán is fennakadásokat okozott, majd délelőtt teljesen leállt a polgári légi forgalom Skócia légterében. A három legnagyobb skóciai város, Edinburgh, Glasgow és Aberdeen repülőtereit lezárták, csakúgy, mint a regionális légikikötőket. Így csütörtökön csak hajóval voltak megközelíthetők a nyugat- és észak-skóciai szigetvilág lakott települései.

Ugyancsak leállt a forgalom Manchester, Liverpool, Newcastle, Birmingham és Belfast repülőterein. A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Heathrow-n csütörtök délelőttig 150, Gatwicken 108 járatot töröltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik