Nagyvilág

Szlovákia nem kér Orbán javaslatából

Fenyegetéssel és felháborodással fogadta Szlovákia, hogy a magyar választások után rögtön napirendre is kerül a kettős állampolgárságról szóló jogszabály bevezetése. Románia és Szerbia higgadt maradt, a Jobbiktól mindenhol tartanak.

Itt az idő arra, hogy az Magyarország rendezze a kettős állampolgárság kérdését, különösen, hogy a téma ma már nem válthat ki feszültséget a két ország között – nyilatkozta az fn.hu-nak a magyar választásokat követően Markó Béla, az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese. Románia az unió tagja, de emellett a Moldovai Köztársaság számára könnyített feltételek mellett ad állampolgárságot és a határon túli románok számára is biztosítja a kettős állampolgárság feltételeit – jegyezte meg.

A Fidesz erős mandátummal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy koalíciós kompromisszumok nélkül, határozottan tudja érvényesíteni a határon túli elképzeléseit – mondta. Persze jó lenne, ha a parlamenti pártok között konszenzus alakulna ki ebben a kérdésben – tette hozzá. Az RMDSZ vezetője még a választások előtt leszögezte, hogy a Jobbik kivételével készek minden hatalomra kerülő parlamenti párttal szoros együttműködést kialakítani.

Szlovákia tombol

A kettős állampolgárságról szóló javaslat Szlovákiában óriási vihart kavart. Dusan Caplovic szerint minden ilyen törvény sérti Szlovákia szuverenitását. A kisebbségi ügyekért felelős szlovák kormányfő-helyettes azt is előre bocsátotta, hogy Szlovákia el fogja utasítani a kisebbségi magyarok kettős állampolgárságát.

Úgy tűnik, hogy a szlovák kisebbségi magyarok viszont szívesen élnének a lehetőséggel. Nem azért, hogy tömegével áttóduljanak Magyarországra, hanem az állampolgárság által erősödne a kötődésük az anyaországhoz, illetve szimbolikus jelleggel bírna – írja az Új Szó.

Mindennapi dolog az unióban

Bugár Béla és Csáky Pál egyetértettek abban, hogy habár a szlovák jogszabályok nem tiltják a kettős állampolgárságot, mégsem szerencsés az ügyet a júniusban tartandó szlovákiai parlamenti választások előtt napirendre tűzni. Várhatóan ugyanis kampánytéma lesz Szlovákiában a kérdés, ha az új magyar kormány még a szlovákiai választások előtt elfogadja a törvényt. Ezzel kapcsolatban Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete úgy fogalmazott a pozsonyi Pravdának , hogy habár a kettős állampolgárság mindennapi gyakorlat az unióban, amitől nem kell félni, felmerülhetnek aggályok, hogy nem jelent-e valamiféle felkészülést a területi autonómiára.

A legnagyobb vajdasági magyar párt elnökét, Pásztor Istvánt szintén aggasztják a magyarországi parlamenti választások lehetséges negatív következményei. “Azt kívánom, hogy a magyarországi politikai porondon ne hangozzanak el olyan megnyilatkozások, amelyek kárt okozhatnak a Szerbiában élő magyaroknak” – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Egyúttal leszögezte: pártja azt sem szeretné, ha egy kalap alá vennék a szélsőjobboldali Jobbik pártnak a múltra vonatkozóan vallott álláspontjával. A Jobbik vezetői korábban megkérdőjelezték az 1920-as trianoni békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát – emlékeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik