Nagyvilág

Megszületett az orosz-amerikai nukleáris megállapodás

Az Egyesült Államok és Oroszország új megállapodást írt alá az atomtöltetek leszerelésével visszamaradt plutónium felszámolásáról kedden Washingtonban.

A megállapodás 68 tonna – mindkét fél esetében 34 tonna – plutónium felszámolásáról szól, ez csaknem 17 ezer atombomba előállításához lenne elegendő.

A plutóniumkészletek átlátható felszámolása 2018-ban kezdődik meg, a hasadó anyag újrafeldolgozásával atomerőművi üzemanyagot állítanak elő energiatermeléshez. A folyamatot szakértők fogják felügyelni. A cél annak biztosítása, hogy az említett készleteket többé ne lehessen felhasználni atomfegyverek előállítására vagy más katonai célokra.

A jegyzőkönyv kulcsfontosságú lépés a nukleáris leszerelés folyamatában – szögezte le az amerikai külügyminisztérium.

Az orosz diplomácia vezetője közölte: Oroszország akár 2,5 milliárd dollárnyi összeget is kész elkölteni arra, hogy védelmi programjából kiiktassa a plutóniumot. Azt is elmondta: az Egyesült Államok ebben 400 millió dollárral fogja támogatni Oroszországot.

A két ország 2000-ben kötötte meg a veszélyes készletek felszámolásról szóló eredeti egyezményt, de annak végrehajtása részben Moszkva kifogásai miatt elakadt. A mostani új megállapodás értelmében Oroszország két úgynevezett gyorsneutron reaktorban fogja átalakítani veszélyes készleteit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik