Nagyvilág

A lengyel királyok mellett nyugodhat az elnöki pár

Kétnapos lesz Lengyelországban a gyászszertartás: az állami megemlékezés szombaton, Kaczynski elnök és neje temetése vasárnap lesz. Varsóba utazik többek között Obama, Merkel, Václav Klaus és Bajnai is. Magyarországon a szombat, Csehországban az egész hétvége nemzeti gyásznap lesz.

“A gyászszertartást szombatra tervezik, logikus, hogy az elnöki pár temetésére vasárnap kerül sor” – mondta Jacek Sasin, az elnöki hivatal igazgatóhelyettese kedden a lengyel közszolgálati rádiónak.

Lehetséges, hogy a házaspárt a krakkói Wawel székesegyházban temetik el, ahol Lengyelország királyai és elnökei nyugszanak – közölték kedden a katedrálisban. A Wawelen kívül más temetési helyszínek is felmerültek, köztük a Szent János-székesegyház, a Powazki temető és az Isteni Gondviselés temploma Varsóban. “A helyet, ahol az elnöki pár nyugszik majd, már kiválasztotta a család, de egyelőre még nem jelenthető be” – közölte Sasin.

Együtt ravatalozzák fel az házaspárt

Megérkezett Varsóba kedd délelőtt az a repülőgép, amely a hét végén légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök feleségének, Maria Kaczynskának a holttestével indult reggel Moszkvából. A lengyel katonai szállítógép 10 óra 35 perckor szállt le. Már reggel nagy tömeg gyülekezett a lengyel elnöki palota előtt Maria Kaczynska koporsóját várva, amelyet néhai férjével együtt ravataloznak fel, hogy a varsóiak búcsút vehessenek tőlük.

MEgérkezik Varsóba Maria Kaczynska koporsója (kép: MTI)

Megérkezik Varsóba Maria Kaczynska koporsója (kép: MTI)

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az Oroszországgal való közeledés esélyét látja a Lech Kaczynski elnök halálát okozó repülőgép-katasztrófa utáni orosz részvétnyilvánításokban. “A lélektani és érzelmi áttörés máris megtörtént” – mondja Sikorski a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap kedden megjelent számában. A lengyel diplomácia vezetője szerint ennek a politikában is meglesz a folytatása.

Nem volt robbanás és tűz a szombaton lezuhant lengyel elnöki különgép utasterében, a Tu-154-es hajtóművei és műszerei rendben működtek – közölte Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes. A roncsok elszállítását még a nap folyamán megkezdik.

Német politikusok új repülési szabályokat sürgetnek

A kormánytagok együtt utazásának korlátozását sürgetik német koalíciós politikusok a lengyel államfővel a Katynba utazó küldöttség hét végi oroszországi repülőgép-szerencsétlensége kapcsán.

“Ez a szörnyű baleset alkalmat kínál egy olyan szabályozás kidolgozására, amely megelőzheti a lehető legrosszabbat, s gondoskodik arról, hogy ne utazhasson egyazon gépen a teljes állami és kormányvezetés” – mondta a Passauer Neuen Presse című lap keddi száma szerint Andreas Scheuer, a szövetségi közlekedési tárca parlamenti államtitkára (CSU).

A figyelmeztetésnek külön aktualitást ad, hogy német médiaközlések szerint Angela Merkel kancellár és Horst Köhler államfő is Varsóba utazik a hét végén a szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski államfő temetésére.

Elmarad a városligeti rendőrnap

Elmarad a szombatra tervezett rendőrnap – olvasható a rendőrség honlapján. A szombatra tervezett Szent György napi városligeti rendezvény a gyásznap miatt elmarad – tudatják. “A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetése és állománya ezúton fejezi ki őszinte részvétét a tragédiában elhunytak hozzátartozói részére” – áll a közleményben.

Bajnai Gordon múlt vasárnap bejelentette, hogy a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánítja a lengyel elnök temetésének napját. A kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn közölte, hogy a miniszterelnök részt vesz Lech Kaczynski lengyel elnök temetésén.

Gyászmise Budapesten és Egerben

Ökumenikus gyászistentiszteletet tartanak a lengyel
repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére szerdán Budapesten, a
Szent István-bazilikában – közölte Berta Tibor, a Honvédelmi
Minisztérium katolikus tábori püspökségének általános helynöke kedden
az MTI-vel.

Berta Tibor tájékoztatása szerint a szerda este fél 8-kor kezdődő
budapesti gyászszertartáson részt vesz Bíró László katolikus tábori
püspök, Lackner Pál protestáns tábori püspök, Frölich Róbert vezető
tábori rabbi és Tömböl László vezérkari főnök, jelen lesznek továbbá a
budapesti tábori lelkészek. A halottakért tartandó, mintegy háromnegyed
órás virrasztáson imádságok, zsoltárok, elmélkedések hangzanak el.

Kegyeleti helyet hoztak létre és szerdán gyászmisét mondanak Lech Kaczynski emlékére szombaton Egerben is. A város így fejezi ki együttérzését a Lengyel Köztársaság polgáraival, illetve a település testvérvárosa, Przemysl polgármesterével és lakóival. Habis László, Eger polgármestere közölte: azért is tudnak oly mély együttérzéssel osztozni most a lengyel nép fájdalmában, mert 1939 őszén, a katyni mészárlással egy időben 300-400 lengyel polgári és katonai személy lelt menedékre Egerben.

Az egri polgárok leróhatják kegyeletüket a Minorita templom bejáratánál létrehozott emlékhelyen, ahol a város vezetői is gyertyát gyújtanak. Az egri lengyel közösség szerdán 17 órára gyászmisére és közös imádságra vár minden együtt érző egri polgárt a templomba – olvasható a közleményben.

Csehországban kétnapos gyász lesz

Csehországban szombaton és vasárnap állami gyász lesz a lengyel köztársasági elnök és a többi áldozat emlékére – döntött a cseh kormány kedden. A hivatalos épületeken mindkét nap félárbocra engedik az állami zászlókat, szombaton délben pedig országosan egy perc csönddel emlékeznek meg a tragédia áldozatairól. A kormány döntését Václav Klaus államfővel is egyeztette. Prágában
bejelentették, hogy Lech Kaczynski és a többi áldozat temetésén
résztvevő cseh küldöttséget a köztársasági elnök fogja vezetni.

“A hét végére tervezett sport és kulturális rendezvényeket nem kell megszüntetni vagy elhalasztani. A kormány a rendezőknek azt ajánlja, hogy a rendezvények kezdetén megfelelő formában – például egy perces csönddel – szintén róják le tiszteletüket az áldozatok előtt” – mondta újságíróknak Jan Kohout, cseh külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik