Nagyvilág

„Démonok és kísértetek” a parlamentben

A „múlt kísérteteiről” és beláthatatlan konfliktus forrásairól írnak a Jobbik előretörése kapcsán a német lapok. Az osztrák sajtó drámai átalakulást és a gulyáskommunizmus végét jósolja.

Beláthatatlan méretű konfliktus előtt áll Magyarország a Jobbik választási szereplése kapcsán – írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A konzervatív német napilap első oldalas szerkesztőségi cikkében arra mutatott rá: miközben a győztes Orbán Viktor előtt megnyílt az út az ország gazdasági és pénzügyi problémáinak megoldásához, “nagy konfliktussal” kell szembenéznie.

A szélsőjobboldali Jobbik a cigányokkal és más kisebbségekkel szembeni félelem szításából él – írja a lap. Az újság magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty szerint ez a párt igyekszik majd megakadályozni minden olyan erőfeszítést, amely a társadalom megbékítését célozza.

Orbánnak éppen ezért első intézkedésként meg kell fékeznie a szélsőségeseket, és el kell érnie a párt egyenruhás hadseregének, a “gárdának” a feloszlatását – írta Hefty.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung annak a nézetnek adott hangot, hogy Orbánnak “Fidesz módra” folytatnia kell Bajnai pénzügyi és gazdasági konszolidációs irányvonalát, ezt várja tőle az Európai Bizottság, és ezt várják a beruházók is. Egyidejűleg ugyanakkor “kézben kell tartania” annak a lakosságnak a hangulatát, amely nemcsak nyögött, hanem ténylegesen szenvedett a konszolidációs irányvonal következményeként. Hefty szerint olyan “mutatványról” van szó, amely 1990 óta végső soron valamennyi kormány vesztét okozta, beleértve Orbán első kormányát is.

Démonok és kísértetek jönnek

Az ugyancsak konzervatív Die Welt szerkesztőségi cikkében a Jobbik szereplése kapcsán a múlt “kísérteteiről” beszélt. Az újság szerint amikor az egykori keleti tömb népei leszámoltak a kommunizmussal, nagy volt a remény, hogy a nyugati mintájú demokrácia ezekben az országokban is megveti a lábát. Ez a remény azonban meghiúsult – vélte a lap, amely szerint a régmúlt történelme újra felütötte a fejét, “démonokat” hozva magával. Ennek kapcsán említette a “szélsőjobboldali és antiszemita” Jobbikot, amely – mint emlékeztetett – az ország harmadik legerősebb politikai pártja lett.

A konzervatív újság szerint a kormányzó szociáldemokraták veresége normálisnak számít egy demokráciában. Az azonban aggodalomra ad okot, hogy a magyarok több mint kétharmada olyan pártokra szavazott, amelyek a jobboldali populizmussal legalábbis kacérkodnak, vagy pedig nyíltan reakciósak. A Die Welt szerint nem csupán a gazdasági válság az oka annak, hogy a múlt szelleme Magyarországon visszatért a politika színpadára. “Az agresszív önsajnálat propagandája” ugyancsak oka annak, hogy az elmúlt vasárnap fekete nap volt a kisebbségek, köztük a romák számára – hangoztatta szerkesztőségi cikkében a lap, leszögezve: “Európa csak remélni tudja, hogy az új miniszterelnök, Orbán Viktor számára a szélsőjobboldal választási sikere figyelmeztetés lesz. Ezekkel a szellemekkel – amelyeket ő is előhívott – most egyértelműen le kell számolnia” – hangoztatta a lap.

Diákok a Jobbik bázisában

A Süddeutsche Zeitung a választások kapcsán Konrád György írót kérdezte. A német liberális újságnak Konrád a többi között úgy vélekedett, hogy a magyar politika legfontosabb “játékosai” a jövőben a Jobbik és a Fidesz lesznek. “A baloldal és a liberálisok elvesztették a játszmát” – vélekedett a Németországban nagy elismertségnek örvendő író.
Konrád szerint a Jobbik legerősebb bázisát a diákság jelenti. Természetesen vannak a táboron belül “zavaros fejűek” is, de szimpatizánsainak többsége diák – vélekedett az író, nem zárva ki, hogy ez a szélsőjobboldali erő egy “értelmiségi elitet” hozhat létre – “nem úgy, mint annak idején a nyilaskeresztesek”.

A Die Presse című osztrák lap szerint 1990, az első szabad választások óta még soha nem volt ilyen drámai átalakulás Magyarországon. A konzervatív napilap rámutatott: a Fidesz elsőként kormányozhat koalíciós kényszer nélkül, s úgy vélekedett, hogy kétharmados többség birtokában a Fidesz “végre tudná hajtani a régóta megvalósításra váró reformokat”. A leváltott MSZP a demokrácia lebontásának veszélyét festette a falra, de ezek a kasszandrai jóslatok nem többek választási pánikkeltésnél – írta. Felidézte: Orbán Viktor a választás estéjén kijelentette, hogy szerényen és alázattal akar kormányozni.

Az MSZP történelmi vereséget szenvedett a Die Presse értékelése szerint. A vasárnapi választás mindemellett azért is korszakváltás volt, mert miközben két történelmi jelentőségű párt, az első szabad választást megnyerő MDF és a demokratikus átalakulás mögötti hajtóerőt képező SZDSZ kibukott a parlamentből, bekerült két új erő. A tudósítás szerint a “rendszer- és romaellenes” Jobbik a népharag hullámán lovagolva jutott be. A választások egyik meglepetésének nevezte a lap a Lehet Más a Politikát, megjegyezve azt is, hogy az LPM az első ökopártként jutott be az Országgyűlésbe.

A rendszerváltás előtti időszakra utalva, a “gulyáskommunizmussal” vetette össze a magyar választók várakozásait a liberális Der Standard kommentárja. A szerző, Josef Kirchengast szerint Orbán olyan dilemma előtt áll, amelyet részben maga teremtett. A szocializmus alatt a “legvidámabb barakkban” viszonylag jó, a valós gazdasági lehetőségeken felüli volt a fogyasztási javakkal való ellátottság. A magyarok annyira hozzászoktak ehhez a lehetőségeiken felüli élethez, hogy azt 1989 óta egy kormány sem kérdőjelezte meg. Az egyedüli kivétel a Bokros Lajos nevéhez fűződő program volt, de 1998-ban el is vesztették a szocialisták a választásokat, s a következő, Orbán vezette kormány visszatért a felelőtlen állami költekezés politikájához – írta.

Földrengés történt

Földrengés Magyarországon címmel írt vendégkommentárt a Der Standardban a választásokról Paul Lendvai. Nem sokkal 47. születésnapja előtt politikai és személyes győzelmet is aratott Orbán Viktor – fogalmazott. Rámutatott, hogy soha nem aratott még a békés rendszerváltás óta Magyarországon párt ilyen arányú győzelmet. A szerző szerint Orbán érvényesülési képességgel és konfliktuskészséggel, “de féktelen hatalmi vággyal és néha kétséges módszerekkel is” szította a népharagot Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde után, és előkészítette a vasárnapi földcsuszamlás-szerű győzelmet.

Orbán győzelmének árnyékában – írta – nem szabad elbagatellizálni a jobboldali radikális Jobbik felemelkedését. A párt az európai parlamenti választások óta megduplázta a szavazatait, de “ennél is elgondolkodtatóbb” a tény, hogy messze a legfiatalabb szavazóbázissal rendelkezik a pártok között. A destabilizáció jeleire tekintettel a választások győztesének minél előbb egyértelmű választóvonalat kell húznia a Jobbik “rasszista retorikájával” szemben.

Az Orbán Viktor előtt álló “nehéz feladatokat” emelte ki tudósításában a Kurier. A lap idézte Tölgyessy Pétert, aki szerint a Fidesznek gyorsan el kell döntenie, hogy szigorú takarékossági csomaggal lép-e fel, vagy “a könnyebb utat választja, és elhalasztja a fontos lépéseket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik