Nagyvilág

Újabb orosz-amerikai nukleáris megállapodás várható

Moszkva és Washington kedden megállapodást ír alá Washingtonban a fegyverek céljára alkalmas plutónium újrahasznosításáról.

Ezt Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes jelentette be az Eho Moszkvi rádió hétfői adásában.

Rjabkov kijelentette, hogy a globális rakétapajzs területén lehetségesnek tartja az orosz-amerikai együttműködést, amennyiben az egyenlő alapon történik. Elmondta: Washington már tett bizonyos javaslatokat, amelyeknek lényege az lenne, hogy az amerikai rendszerbe bekapcsolják az orosz számítógépeket és érzékelőket. Oroszország viszont arra törekszik, hogy az együttműködés már a fenyegetések közös kiértékelésénél megkezdődjön.

A megegyezésre várhatóan a Barack Obama által rendezett, hétfőtől keddig tartó washingtoni nukleáris konferencián kerül majd sor. A konferencián 47 ország államfői, illetve miniszterelnökei vesznek részt.

A második világháború óta ez a legtöbb külföldi államfőt felvonultató rendezvény, amit amerikai elnök szervezett, illetve ez a legnagyobb konferencia, amit kifejezetten a nukleáris biztonságnak szenteltek. A találkozóval Barack Obama a nukleáris alapanyagok, illetve nukleáris fegyverek biztonságosabb tárolását kívánja előmozdítani. Az amerikai elnök szerint erre azért van szükség, mert a nem megfelelően őrzött alapanyagok a terroristák kezébe kerülhetnek, amely – mint korábban kijelentette – a legnagyobb veszély, ami az Egyesült Államokat fenyegeti.

A világ különböző országaiban összesen 500 tonna plutóniumot, illetve 1600 tonna fegyver minőségű uránt tárolnak, amely összesen több mint 120 ezer nukleáris fegyver előállítására lenne elegendő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik